Négy balkáni ország közösen pályázná meg a 2030-as focivébé rendezését

Négy balkáni ország, Szerbia, Bulgária, Románia és Görögország fontolgatja, hogy közös pályázatot nyújt be a 2030-as labdarúgó-világbajnokság rendezési jogának elnyerésére. Az országok vezetőinek pénteki megbeszélése után Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök a bulgáriai Várnában azt nyilatkozta, Aleksandar Vucic szerb elnök vetette fel az ötletet: vizsgálják meg egy esetleges közös rendezés lehetőségét. Decemberben újabb megbeszélésen vesznek majd részt, és várhatóan az után döntik el, hivatalosan is bejelentkeznek-e a rendezésre.

Éppen beszélik megfele a kandidatúrátFotó: HO/AFP

A 12 év múlva esedékes vb-ért még nem nyitották meg a pályázati szakaszt, de már vannak érdeklődők. Mivel ekkor lesz az első, uruguayi világbajnokság 100 éves évfordulója, a dél-amerikai ország képviselői már jelezték, Argentínával és Paraguayjal közösen szívesen megrendeznék a tornát. A hírek szerint a 2026-os rendezésről lemaradó Marokkó is pályázna - akár Algériával és Tunéziával közösen is -, és szó van egy esetleges brit kandidálásról is, Anglia, Skócia, Wales és Észak-Írország együttműködésével. 

A soron következő világbajnokságot Katarban rendezik, míg a 2026-os, már 48 csapatos tornának az Egyesült Államok, Kanada és Mexikó közösen ad majd otthont. (MTI)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.