Az új űrkutatási biztos megtalálta a kapcsolatot a világűr és a migráció között

űr
2018 november 03., 11:39
comments 386

A keddi Hivatalos Értesítőben jelent meg, hogy novembertől űrkutatásért felelős miniszteri biztossá nevezik ki Ferencz Orsolya Ildikót. Ferencz Orsolya amellett, hogy az MTA tudományos főmunkatársa, ahol a Föld és más égitestek elektromágneses környezetétkutatja, 2010 óta fideszes képviselő is a VIII. kerületben.

Az új űrkutatási biztossal szombaton interjút közölt a Magyar Idők, ebben Ferencz arról beszélt, hogy mennyi területen lehet hasznosítani az űrkutatás vívmányait.

Például a navigáció, a katasztrófavédelem és a MIGRÁCIÓ területén.

Az űrkutatás jóval több, mint a nagyhatalmak méregdrága passziója, hiszen számos, a mindennapokban is használható vívmányt az ezen a területen végzett kutatómunkának köszönhetünk – mondta Ferencz Orsolya. Erre példa a műholdakra épülő navigációs rendszer, amellyel a vízi és légi forgalom összehangolható.

Ezzel el is érkeztünk a migrációhoz:

„A Sentinel műhold adatait egész Európa felhasználja a katasztrófavédelemben, a mezőgazdasági termésbecslésben, sőt az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex) is ezen szatellitrendszer segítségével követi nyomon a néptömegek mozgását – mondta Ferencz, hozzátéve, hogy egy kisebb magyar cég kétezer alkatrésszel járult hozzá a Sentinel elkészültéhez.

Az új miniszteri biztos szerint Magyarországnak bőven van behoznivalója, Románia például nemzeti űrügynökséget is létrehozott 1991-ben, Magyarországon viszont csak minisztériumi főosztályi szintig jutott a terület. Szerinte nemzetgazdasági érdek az űripart a kormány részéről is támogatni. Magyar kutatók pedig már régóta részei a különböző nemzetközi űrkutatási projekteknek, az MTA Energiatudományi Kutatóintézete például a NASA Orion űrhajójának Hold felé induló missziójában vállalt feladatot.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.