Az USA szerint Üzbegisztán egyik legnagyobb bűnözője a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség új vezetője

Az eddigi ideiglenes elnököt, Gafur Rahimovot választották meg a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (AIBA) vezetőjének.

Forrás: Uzreport TV/Youtube

A szervezet szombati, moszkvai kongresszusán az üzbég sportvezető a 114 szavazatból 84-et szerzett meg. Egyetlen kihívója volt, a kazah Serik Konakbajev.

Rahimovot az USA-ban szervezett bűnözésben való részvétellel gyanúsítják, az amerikai pénzügyminisztérium megfogalmazása szerint, ő „Üzbegisztán vezető bűnözőinek egyike”.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) korábban nyomatékosan kérte az AIBA-t, hogy ne Rahimov irányítsa a szövetséget, az üzbég sportvezetőt pedig külön is megkereste, hogy ne jelöltesse magát az elnöki posztra. 

Az AIBA-nál hosszú évek óta problémák vannak a vezetőség munkájával, tavaly nyár óta pedig vezetői válság alakult ki. Erről a NOB azt mondta, veszélyben van az AIBA nemzetközi sportszövetségként való elismerése, és ha megvonják ezt a státuszt a szervezettől, a szövetség a nyári játékokon nem szervezhetné meg a sportág küzdelmeit.

Rahimov a voksolás előtt elmondott beszédében azt állította: arra fog törekedni, hogy enyhítse a NOB és az AIBA között fennálló feszültséget. (MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.