Balesetet szenvedett egy magyar barlangász Erdélyben

Járvány hírlevél
A koronavírus és a küzdelem ellene. A helyzet itthon és a világban.

Balesetet szenvedett magyar barlangászt mentettek ki szombaton az erdélyi Szolcsvai Búvópatak barlangjából a Fehér megyei hegyi és barlangi mentők – jelentette az Agerpres hírügynökség.

A 30 éves magyarországi barlangász nő 3 társával próbált végighaladni a Szolcsvai Búvópatak barlangján, de egy 4 méteres zuhanástól combtörést szenvedett. A barlangász nőt kihűléses (hipotermiás) állapotban sikerült kihozni a barlangból. Mentővel szállították a gyulafehérvári kórház sürgősségi osztályára. A mentéshez a Bihar, Kolozs és Arad megyei barlangi mentőket is készenlétbe helyezték, de a segítségükre végül nem volt szükség.

A román hegyimentő-szolgálat közölte: a csoport – aminek a balesetet szenvedett barlangász is a tagja volt – engedély nélkül jutott be az amúgy rácsokkal elzárt barlangba.

A Torockói-hegységben levő Szolcsvai Búvópatak barlangja az egyik legnagyobb romániai aktív barlang. Az 1,2 km hosszú járatain átfolyik a Szolcsva patak, ami több helyen is föld alatti vízeséseken zúdul alá. A barlangban telel Európa legnagyobb denevérpopulációja, aminek az egyedszámát 84 ezresre becsülik. (MTI)