Amerikában már olyan nehéz véget vetni a terhességnek, hogy kitalálták az online abortuszt

külföld
2018 november 04., 15:01
comments 465

Kate napok óta émelygett, tudta, hogy valami van. A 27 éves diáklány épp a barátjával indult volna egy rövid kirándulásra, de az autópálya helyett végül a helyi gyógyszertárba mentek. Ott Kate vett egy terhességi tesztet, és hamar kiderült, hogy várandós. A lányt kétségbe ejtette a hír.

Ezután órákon keresztül arról beszéltek a pasijával, hogy szülők akarnak-e lenni, vagy nem. A férfi azt mondta, ő nem érzi készen magát az apaságra, a lány nyitott lett volna rá, de ő meg nem volt épp gyerekvállalós helyzetben, minden idejét elvitte az iskola és mellette a pénzkeresés. Adósságai voltak, még az ételpénz megkeresése is nehézséget okozott neki. “Nem láttam, hogyan tudnék ebben a helyzetben gyereket vállalni” - mondta Kate.

A legközelebbi abortuszklinika pár órányira volt. Telefonon azt mondták neki, mivel még nincs 10 hetes a terhessége, ezért tablettával is el tudja vetetni a babát. Kap egy dózis mifepristone-t a klinikán, egy másik dózis misoprostolt pedig otthon kell bevennie. Az egész 800 dollár lesz (kb 225 ezer forint). Kate-et sokkolta az összeg, azt mondta, nincs ennyije, a lakbérét is ki kell fizetnie valamiből.

Végül úgy döntött, nem megy el a klinikára, hanem elintézi magának az abortuszt otthon.

A terhességmegszakítás ma az Egyesült Államokban legális. Ez elsősorban az amerikai Legfelsőbb Bíróság 1976-os döntésének az eredménye. Ez mondta ki országosan, hogy az egyes államok nem tilthatják be az abortuszt, az egységesen, az egész országban legális.

Mégis, becslések szerint több százezer amerikai próbálta már otthon, orvos felügyelete nélkül végrehajtani magán az abortuszt akár gyógyszerrel, akár vitaminnal, alkohollal, drogokkal vagy önbántalmazással. Pontos számok nincsenek, de egy tanulmány szerint csak Texasban 100-200 ezer ember hajtott végre magán sajátkezűleg abortuszt. A New York Times 2015-ben kielemezte, hány keresést indítottak a Google-ban az otthoni abortusszal összefüggő kifejezésekre. Az eredmény: 700 ezret, csak az Egyesült Államokból.

Az otthon végzett abortuszok terjedése pedig most újabb svungot kaphat.

Októberben kinevezték az amerikai Legfelsőbb Bíróságba Donald Trump ultrakonzervatív jelöltjét, Brett Kavanaugh-t. Ezzel a kinevezéssel az Egyesült Államok legfőbb jogi döntéshozó szerve jókorát mozdult konzervatív irányba (az ultrakonzervatív Kavanaugh az ideológiai centert képviselő Anthony Kennedy helyére érkezett), több döntéspárti aktivista pedig attól tart, hogy a konzervatív bírók most újra elővehetik az 1976-os döntést, és hatálytalaníthatják.

photo_camera Döntéspárti tüntetés Brett Kavanaugh kinevezése ellen Fotó: TASOS KATOPODIS/AFP

Ez nem biztos, hogy így lesz, de Brett Kavanaugh álláspontja ebben a kérdésben pedig nem világos, hiába kérdezték róla a meghallgatásán. A testület 9 tagjából három azonban megtenné, és Trump is azt ígérte korábban, hogy csak életpárti bírókat fog kinevezni, akik felülvizsgálnák a korábbi döntést.

Erre a hírre több döntéspárti aktivista is úgy reagált, muszáj jobban elmagyarázniuk a nőknek azt, hogyan tudnak magukon abortuszt végrehajtani.

“Mindenkinek joga van ahhoz, hogy tudja, hogyan vethet véget biztonságosan és hatékonyan a terhességének saját maga” - mondta Erin Matson. Az ő szervezete amerikaszerte tart tájékoztató üléseket nőknek a témáról.

Az életpárti meggyőzödésű szervezetek nem látják ilyen sötéten a heyzetet, Dr. Ingrid Skop szülész-nőgyógyász, az American Association of Pro-Life OB-GYNs képviselője például azt mondta a BBC-nek, még ha vissza is vonják a döntést, az nem jelenti azt, hogy illegális lesz az abortusz, csak azt, hogy a kérdés visszakerül állami hatáskörbe. Azt pedig veszélyesnek tartja, ha egy nő magának intézi az abortuszát.

Egy átszenvedett éjszaka és vége

A sajátkezűleg végrehajtott abortuszhoz elég rémisztő képek párosulnak, de ez ma már nem feltétlen azt jelenti, mint régen, azaz durva orvosi beavatkozást, amelyet kétes alakok végeznek, vagy konkrét, fizikai önbántalmazást.

Ez manapság főleg tablettákat jelent, amelyek a terhesség 10-ik hetéig 95 százalékos hatékonysággal működnek.

“Ma már az összes abortusz harmada azt jelenti, hogy elmész a klinikára, megkapod a tablettákat, hazamész és megcsinálod. Azaz lenyelsz egy pirulát” - mondta a BBC-nek egy másik orvos,  Dr. Beverly Winikoff. Ezt tette Kate is, csak épp nem egy klinikán keresztül.

Egyszerűen rendelt magának online abortusztablettát.

Olyan érdekvédő szervezetek, mint a Women Help Women, Women on Web vagy a Safe2Choose rendszeresen segítenek nőknek tablettához jutni, egyszerűen postázzák nekik a gyógyszert, elsősorban olyan országokba, ahol az abortusz illegális vagy nagyon korlátozottan elérhető. Ilyen volt például Írország, ahol csak idén legalizálták az abortuszt, korábban pedig az azt igénylő nőknek suttyomban kellett Angliába utazniuk, ha véget akartak vetni a terhességüknek

Az Egyesült Államokba azonban ezek szervezetek nem szállítottak,

eddig.

Miért is tették volna, az országban az abortusz legális, a döntéspárti szervezetek pedig tudják hallatni a hangjukat. Idén tavasszal azonban ez megváltozott, ekkor ugyanis egy holland orvos Dr. Rebecca Gomperts úgy döntött, megalapítja az Aid Access nevű oldalt kifejezetten azért, hogy az Egyesült Államokban élő nők igényeit is ki tudja elégíteni.

Gromperts azt mondta, azután döntött a szolgáltatás beindítása mellett, miután amerikaszerte kapott e-maileket nőktől, akik tablettákat szerettek volna venni, de nem tudtak. A szolgáltatás áprilisban indult, azóta már 600 mifepristone-misoprostol gyógyszeradagot postáztak az Egyesült Államokba.

“Leginkább a szegény nők azok, akik igazán akadályoztatva vannak, nekik egyre nagyobbak az igényeik és a kétségbeesésük” - mondta Gromperts.

Kate először indiai webodalakra tévedt, ahol féláron árulták a gyógyszereket, de nem tűntek valami megbízhatónak. Végül eljutott Gromperts weboldalára. Ott ki kellett töltenie egy kérdőívet a terhességével, az orvosi előéletével kapcsolatosan, majd meg kellett indokolnia, miért kér segítséget. Végül mindössze 95 dollárért kipostázták a címére a gyógyszereket és Dr. Gomperts orvosi receptjét.

A pirulák mondjuk így is egy indiai gyógyszerészetből érkeztek, amelyet Dr. Gomperts a BBC-nek nem kívánt megnevezni.

Kate bevette a gyógyszereket, majd egy ébren töltött, hányással, hasmenéssel és görcsökkel töltött éjszaka után vérezni kezdett. Reggelre vége volt.

“Megbízhatunk a nőkben, meg tudják hozni a döntéseiket, és képesek végrehajtani a saját abortuszaikat. Joguk van az egészségükhöz” - mondta Dr. Gomperts.

Recept? Az nincs, pedig kéne

Az Aid Access a legújabb módja annak, hogy az amerikai nők abortusztablettákhoz jussanak, anéllkül, hogy orvos látná őket, de nem az egyetlen, rendelhetnek például recept nélküli tablettát Indiából is. Sőt, a Guardian szerint összesne 18 online gyógyszertárhoz fordulhatnak. A bibi csak, hogy ezeknek a nagy része nem ad receptet, (az Aid Access ad, Dr. Gomperts állítja ki).

Azt pedig nem árt tudni, hogy a recept nélküli gyógyszerhasználat az Egyesült Államokban illegális.

A mifepristone-t pedig az amerikai Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatal (FDA) amúgy is kockázatosnak minősítette, 

azaz csak orvostól vagy kórházban lehet legálisan beszerezni, az internetről nem.

Az FDA vizsgálatot is indított az Aid Access ellen, kiderítendő, hogy a tevékenységük sérti-e az amerikai törvényeket.

A gyógyszer megítélése nem egyértelmű, az FDA szigora két amerikai egészségügyi szervezet - az Amerikai Gyógyszerészeti Szövetség és a Szülészek és Nőgyógyászok Szervezte - szerint is szükségtelen. Eddig mindössze 19 halálesetet jelentettek a gyógyszerrel összefüggésben, miközben több millióan használták már - állították orvosok egy 2017-es tanulmányban. A szüléssel összefüggő halálozás aránya ennél 14-szer magasabb.

Abortuszellenes szervezetek - mint például a Family Research Council - ezzel szemben azt mondják, hogy gyógyszer nem elég biztonságos, az FDA tilalmat pedig veszélyes kijátszani. Ha a terhesség valamilyen okból kifolyólag a normálistól eltérő, ha valakinek spirálja van, vagy rizikósabb az egészségügyi előélete, akkor szerintük már nem tanácsos beszedni a gyógyszert. A komplikációk ugyanis szepszist és vérzést is okozhatnak.

photo_camera Életpárti tüntetés az amerikai Legfelsőbb Bíróság épülete előtt Fotó: Zach Gibson/AFP

“Oka van annak, hogy ezeknek a dolgoknak korlátozták a hozzáférését. Függetlenül attól, ki mit gondol az abortuszról, nem hinném, hogy ez egy jó gyógyszer” - mondta Chris Gacek, a szervezet egyik aktivistája.

Virárgnyelven kell beszélni a tablettáról, a pincében

Jelenleg 14 amerikai államban próbálkoznak szervezetek olyan megoldásokkal, mint például a telegyógyászat. A módszer egyszerű: a páciens bemegy a közelében lévő klinikára, az orvos telefonon vagy online konzultál vele (ő egy távolabbi klinikán is lehet), és ha alkalmasnak ítéli, felold egy zárat, a páciens meg viheti az abortusztablettát. Sőt, konzultáció után akár postán is megkaphatja a pirulákat.

19 másik államban erre esély sincs, a telegyógyászat ugyanis tilos, a recept nélküli gyógyszerfogyasztás pedig büntetendő. Igaz, a BBC-nek nyilatkozó amerikai jogász azt mondta, ő még nem hallott róla, hogy bárkit is felelősségre vontak volna ezért, mert receptet rendelt magának online.

Mindazonáltal, az egész tabletta és receptrendelés a szürkezónában mozog még.

Ezt az a vasárnap délutáni gyűlés bizonyítja a legjobban, amelyen a BBC tudósítója is részt vett. A gyűlést nem sokkal Kavanaugh főbíró beiktatása után tartották Missouriban, egy pincében.

Self-Managed Abortion Forum, azaz Sajátkezűleg végrehajtott Abortusz Fórum - állt a felirat az ajtón.

Tizen gyűltek össze, mind azt mondták, hogy nem árulják el a nevüket. Volt köztük gyógyszerész és pap is, többen attól féltek, hogy visszakereshető lesz a nevük, ha a dolgot büntetni fogják. Az asztalon papírok hevertek, amelyek a misoprostol használtatát ecsetelték.

A fórum egyik szervezője, Erin Matson azt mondta, a fórum radikális, de szükség van az ilyesfajta beszélgetésekre. “A Legfelsőbb Bíróságnak szilárd 5-4-es konzervatív többsége lesz a jövőben. Nekünk már most biztosítanunk kell a hozzáférést az ellátáshoz, és meg kell védenünk azokat az embereket, akik a legkiszolgáltatottabbak az elnyomásnak” - mondta Pamela Merritt,a fórum másik szervezője.

Ez a BBC szerint a gyakorlatban úgy nézett ki, hogy a megszólalók egyszer sem mondták el direkten, hogy a résztvevők hogyan juthatnak hozzá a pirulákhoz, csak linkeket osztottak meg velük, amelyeken keresztül hozzáférhettek az információhoz.

“Az igazából nem bonyolult, hogyan kell használni ezeket a tablettákat, és hogyan lehet véget vetni a terhességnek. A bonyolult az, hogyan beszéljünk róla úgy, hogy az embereknek ne kelljen tartani a jogi következményektől” - mondta Erin Matson.

Egyelőre úgy, hogy egyszerűen megosztják az Egészségügyi Világszervezet ajánlását. Amely úgy szól, hogy azokon a helyeken, ahol a mifepristone elérhetetlen, a misoprostol használatát javasolják.

A beszélgetésen pedig ott volt egy szülész-nőgyógyász, Dr. Colleen McNicholas is, aki Columbiában és Kansas Cityben (Missouri-ban) végez abortuszokat egy klinikán. Illetve már csak végzett, mert egy új állami rendelet szerint Missouri is csatlakozott azon államok sorához, ahol csak egyetlen abortuszklinika működtetése engedélyezett.

“Ha olyan hellyé válunk, ahol az államok nagy részében nincs hozzáférés az abortuszhoz, akkor a sajátkezűleg végzett abortuszok fogják betömködni a lyukakat, akár akarjuk, akár nem” - mondta.

photo_camera Tüntetés Kaliforniában Brett Kavanaugh kinevezése ellen Fotó: Ronen Tivony/NurPhoto

Az Egyesült Államok középnyugati részén az abortuszklinikák száma 22 százalékkal csökkent az elmúlt 5 évben. Csak Texasban 32 klinika zárt be. 33 állam korlátozta a hozzáférést az eljáráshoz az elmúlt egy évtizedben. Missouri-ban egy nőnek például 72 órát kell várnia az eljárásra, miután bejelentkezett rá. Ez jelentős akadály azoknak, akik messzebbről érkeztek az állam egyetlen klinikájára, állásuk vagy gyerekeik vannak.

Merritt szerint az olyan helyeken, mint például Missouri, kicsit már olyan a helyzet, mintha a Legfelsőbb Bíróság már el is törölte volna a legalizálást.

Az alternatíva, az online rendelt tabletták meg rengeteg kérdést vetnek fel. Mit mondjon egy nő, ha a tabletta használata után tényleg komplikációk lépnek fel, és be kell mennie egy kórházba? Hiszen a tabletta illegális. Dr. McNicholas szerint elég ha azt mondja, hogy terhes és vérezni kezdett.

A San Antonio-i, abortuszellenes szülés-nőgyógyász , Dr. Skop viszont azt mondta, ez nem jó ötlet, hiszen ha az orvos nem tudja, hogy misoprostolt vett be a beteg, akkor hátrányba kerül a kezeléskor. Ő azt mondta, sosem fordulna a hatóságokhoz egy ilyen esetben, hanem ellátná a betegét.

Kate két nap alatt kiheverte a gyógyszeres abortuszt, amelyhez a pirulákat külföldről rendelte. Azt mondta, örül, hogy hozzáférhetett a pirulákhoz. Sokkal olcsóbb volt, mint megvenni a klinikán, a volán mögött sem kellett ülnie órákon keresztül, és a munkából sem esett ki. “Másképp nem tettem volna meg” - mondta, pedig szerinte ez volt a helyes döntés.

Az az éjszaka viszont nehéz volt, és kifejezetten fájdalmas. Az első adag gyógyszer, amit rendelt, ráadásul elakadt a vámnál, és ezért újabb adagot kellett rendelnie, a késés miatt pedig szétstresszelte magát. “Nem akarom, hogy könnyűnek tűnjön, mert nem volt az. Traumatikus volt, az egész dolog traumatikus volt” - mondta, de nem bánta meg. Szerinte mindenkinek joga van eldönteni, mit tesz a testével, és az életével.

A cikket elsősorban a BBC riportja alapján írtam.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.