Több pénzt osztana szét a kormány a civilek között, a CÖF elnöke kezeli a pályázatokat

2018 november 4., vasárnap 11:04
245

Szerdán jelent meg a parlament oldalán az a Semjén Zsolt által benyújtott kormányjavaslat, ami újraszabályozná a civil szervezeteknek nyújtható állami támogatások rendszerét. Ez annyiban változna, hogy  a civil szervezetek által gyűjtött adományok értéke után az eddigi 5 százalék helyett már 10 százalékos járó normatív támogatásra pályázhatnának.

Ugyanakkor a javaslat szerint a módosítás nem igényelne többletforrást a költségvetésből, hanem az eddigi források  a rendelkezésre álló források hatékonyabb felhasználásával fedeznék. 

Az Atv.hu megjegyzi, hogy a pénzek elosztásáért 5 kollégium mellett a Nemzeti Együttműködési Alap Tanácsa felel, amit a CÖF elnöke, Csizmadia László vezet

Ifj. Lomnici Zoltán, Csizmadia László és Fricz Tamás 2014 őszén. Fotó: Botos Tamás / 444

A Tanácsban 9 tagból hármat a területet felügyelő miniszter delegál, hármat a civil szervezetek választanak, hármat pedig a parlament kormánypárti többségű illetékes szakbizottsága, a testület elnökét a miniszter nevezi ki.

A mostani javaslat a Nemzeti Együttműködési Alapot kezelő Tanács, illetve a kollégiumok tagjainak a költségátalányát és költségtérítését úgy szabályozza, hogy a költségátalány egy hónapra járó összege a mindenkori kötelező legkisebb munkabér havi összegének felét, költségtérítés esetén pedig a mindenkori kötelező legkisebb munkabér havi összegének kétharmadát nem haladhatja meg.

Egyben a kormány felhatalmazást kap, hogy rendeletben határozza meg a civil szervezetek gazdálkodó és adománygyűjtő tevékenységével kapcsolatos részletes szabályokat, a közhasznúsági melléklet formai és tartalmi követelményeit, a kollégiumok által a törvény alapján juttatott, nem költségvetési támogatásnak minősülő támogatásokkal kapcsolatos döntési eljárás szabályait, az Nemzeti Együttműködési Alap kezelő szervének jogutódlása esetén felmerülő átadás-átvételi eljárás szabályait.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt