A magyar állam magához veszi a washingtoni Kossuth Házat

A Magyar Közlönyben megjelent a rendelet, ami szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek meg kell kezdenie a tárgyalásokat a tulajdonosi körrel, és be kell vonnia a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli minisztert, azaz Bártfai-Mager Andreát is – írja a hvg.hu.

Ha a magyar állam szerint lehetséges az elfogadható alku kidolgozása, meg is kell kötnie a szükséges szerződéseket, hogy a Washington DC-ben található Kossuth Ház az államhoz kerülhessen.

Az ingatlan persze pénzbe kerül, de az nem derül ki a közlönyből, mennyit szán rá a kormány, csak hogy a pénzügyminiszternek kell gondoskodnia a többletforrás biztosításáról a központi költségvetés terhére.

Bártfai-Magernek azt kell elintéznie, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. útján gondoskodjon az ingatlan megvásárlásához szükséges előzetes egyetértő nyilatkozat és esetleges egyéb engedélyek kiadásáról, illetve arról, hogy a Kossuth Házat a tulajdonjogának megszerzése után azonnal átadja át a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak. (hvg.hu)