Varga Mihály: Egyre több uniós ország érdeklődik a gazdaságfehérítés magyar eszközei iránt

Az elektronikus közútiáruforgalom-ellenőrző rendszer (ekáer) és az online pénztárgépek iránt egyre nagyobb a nemzetközi érdeklődés – mondta Varga Mihály a Pénzügyminisztérium közleménye szerint az euróövezeti pénzügyminiszterek kibővített ülésén.

Az Eurogroup brüsszeli tanácskozásán a miniszterek az euróövezeti bankunió teljes kialakításáról is értekeztek, így az Európai Betétbiztosítási Rendszerről és a kapcsolódó védőhálókról is. Varga Mihály kétoldalú megbeszélést folytatott román és cseh kollégájával. Varga Mihály Eugen Teodorovicivel folytatott megbeszéléséről elmondta: a román pénzügyminiszter az ekáer és az online pénztárgépek bevezetésének tapasztalatairól kért tájékoztatást. A fokozott nemzetközi érdeklődés érthető, két év alatt több mint 420 milliárd forintot hozott a költségvetésnek a két gazdaságfehérítő intézkedés – mondta Varga Mihály.

Mészáros Lőrinc, a Visonta Projekt Kft. tulajdonosa és Varga Mihály pénzügyminiszter a Visonta Projekt Kft. búzafeldolgozó üzemének alapkőletételén Visontán 2017. április 24-én.Fotó: Komka Péter/MTI/MTVA

A közlemény szerint az utaztatásos áfacsalások kiszűrésére létrehozott ekáert az elmúlt több mint két évben az EU majd minden tagállama tanulmányozta, a lengyel SENT-rendszert 2017-ben a magyar ekáer mintájára hozták létre, Szlovákiában pedig már jövőre hatályba léphetnek a közúti áruforgalom-ellenőrzés új szabályai. Alena Schillerová cseh pénzügyminiszterrel a Nemzetközi Beruházási Bank (IIB) székhelyének Budapestre költözéséről egyeztetett Varga Mihály.

Varga Mihály szerint Magyarország továbbra is kiáll a bankunió nyitottságának és hatékonyságának, illetve az azon belüli és kívüli tagállamok közti egyenlő bánásmód fenntartása mellett. A kockázatcsökkentést Magyarország támogatja, de a bankunión belüli ütemezési vitában nem kíván állást foglalni, az állampapírok szabályozását Magyarország továbbra sem vonná be a kockázatcsökkentés témájába, és fenntartja, hogy a korábban elfogadott ütemtervnek megfelelően először nemzetközi megállapodás szülessen – mondta a miniszter.

Az Eurogroup kibővített ülésén a miniszterek megvitatták az Európai Stabilitási Mechanizmus folyamatban lévő reformját is, különös tekintettel az ún. elővigyázatossági eszközökre. Magyar részről tudomásul vesszük a reformok szükségszerűségét – mondta Varga Mihály, aki szerint a tervezett átalakítást csak biztos jogi alapokon szabad végrehajtani. (MTI)