Öt embert tartóztattak le egy ízléstelen vicc miatt Nagy-Britanniában

külföld
2018 november 06., 15:21
comments 77

Kiváló alapanyag lesz a "szabad-e mindennel viccelni" típusú vitákhoz az a brit eset, ami két napja tartja lázban az országot. Egy netre kikerült videón egy kerti buli résztvevői egy ismert tűzvész áldozatait nevetik ki.

A friss fejlemény az, hogy miután az órák alatt közismertté és hirhedtté vált videót már a brit kormány is elítélte, annak öt készítője magától jelentkezett egy dél-londoni rendőrörsön, ahol rövidesen le is tartóztatták őket. Két 49, egy 55, egy 46 és egy 19 férfiről van szó.

Az óriási felháborodást keltő videón egy dél-londoni kertben szórakozó társaság - főleg férfiak, de van köztük legalább egy nő és mintha gyerekhangok is hallatszanának a háttérből - a tűzre helyez, majd felgyújt egy nagyméretű, gondosan elkészített papír makettszerűséget a Grenfell Tower nevű 24 emeletes londoni bérházról, ami idén júliusban gyulladt ki. A 24 órán át tomboló tűzben 72-en haltak meg.

Az önmagukat feladó férfiakat az 1986-os Public Order Act nevű közrendvédelmi törvény egy olyan pontja alapján tartóztatták le, ami szerint bűncselekményt követ el az, aki fenyegető, bántó vagy sértő szavak, illetve feliratok segítségével másokat szándékosan megfenyeget, zaklat vagy inzultál.

A törvényben hangsúlyozottan megemlítik, hogy mindezek nem számítanak bűncselekménynek abban az esetben, ha magánterületen történnek és a végrehajtójuknak nincs oka azt hinni, hogy azokat bárki más látja vagy hallja.

Ezek alapján úgy tűnik, hogy a letartóztatás alapja nem maga a viccelődés, hanem az azt rögzítő videó internetes megosztása.

A makett nemcsak magát az épületet ábrázolta: arra több, papírból kivágott áldozatot is ragasztottak. Majdnem mindegyikük barna bőrű. Miközben a játékház lángra kapott, a kertben szórakozó társaság tagjai többek között olyanokat kiabáltak nevetve és eltorzított hangon, hogy

"Segítség! Segítség!", "Ugorj ki az ablakon!"

És azt is, hogy

"Maradjanak a lakásukban!"

(Ezzel a tűzoltók által elkövetett hibán gúnyolódtak: több embert akkor vettek rá, hogy ne meneküljenek, amikor esetleg még lett volna esélyük a szabadulásra, hogy az utasításnak engedelmeskedők később ott égjenek el elevenen a lakásukban.)

A végén pedig azt mondta egy hang, hogy

"Ez történik, ha nem fizeted a lakbért!"

A videón egy férfi látszott felismerhetően, a többiek kevésbé és volt, akinek csak a hangja hallatszott. Bár akadt olyan is, aki "igazán ízléstelennek" nevezte az egészet.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.