A Gozsdu Udvar biztonsági őre szerint teljesen normális, hogy kitiltott egy roma társaságot

2018 november 7., szerda 16:11
661

Ahogy arról korábban beszámoltunk, október 26-án este nem engedtek be egy társaságot a Gozsdu Udvarba. Kiss Márió nyíregyházi közösségszervező egy konferencia után sétálgatott román és szlovák partnereivel, munkatársaival a belvárosban, mikor egy biztonsági őr megállította őket, hogy nem mehetnek tovább. Kissék megkérdezték, miért ne sétálhatnának az utcán, a biztonsági őr azt mondta, hogy ő nem tud erre választ adni, de odahívja a főnökét. Kiss ekkor kérte meg egyik kollégáját, hogy kapcsolja be mobilján a diktafont:

A felvételen hallható, ahogy a társaságból többen is megkérik a biztonsági őrt, indokolja meg a kitiltást. A biztonsági őr szerint neki nem kell magyarázkodnia, mert a Gozsdu területe a „köz számára megnyitott magánterület” és ő vagy a kollégái bármikor eldönthetik, kit nem engednek be az udvarra.

Kiss a 444 kérdésére elmondta, nem tudtak más indokot elképzelni, csak azt, hogy a származásuk miatt nem engedték be őket, mert se hangosak, se ittasak nem voltak, és mivel egy konferenciáról érkeztek, kifejezetten jól öltözött is volt a társaság.

Kiss az ügyben az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordult, de a Gozsdu vezetőségét is többször kereste. Még egy levélküldő kampányt is indított, amihez több százan csatlakoztak és kérték a hely üzemeltetőit, hogy közleményben határolódjanak el a romákat érő diszkriminációtól, de választ nem kaptak.

Facebook oldalukon sikerült beszélnünk a Gozsdu Udvarral is, már keresik a megfelelő személyt, aki az ügyben nyilatkozhat, amint jelentkeznek, frissítjük a cikket.

Címlapkép: Gozsdu Udvar Facebook

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt