A kameruni fegyveresek elengedték az elrabolt iskolásokat, de az igazgatót és egy tanárt nem

A kameruni fegyveresek mind a 78 elrabolt iskolást szabadon engedték szerdán, a tanintézet igazgatóját és egy tanárát azonban még fogságban tartják – közölte az emberrablók és a hatóságok között közvetítő pap, Samuel Fonki.

A fegyveresek a bamendai presbiteriánus középiskola 11-17 éves diákjait és tanáraikat rabolták el hétfőn.

Az eset az ország angol nyelvű régiójában történt, ahol szakadár fegyveresek csoportjai küzdenek a kameruni biztonsági erőkkel egy független, angol nyelvű állam létrehozásáért Ambazónia néven. A nyugat-afrikai ország angol anyanyelvű lakosai úgy érzik, a társadalom peremére szorultak a francia nyelvű közösséggel szemben, régóta panaszkodnak arra, hogy másodrendű állampolgárként kezelik őket, és a kormány kevesebb támogatást biztosít nekik.

Fonki és a kameruni hadsereg Ambazónia szakadárjait vádolta a diákok elrablásával, de a fegyveresek szóvivője tagadta, hogy közük lenne a bűntényhez.

Illusztráció: Julien Mattia/NurPhoto

Paul Biya államfő a múlt hónapban, a 36 éve tartó uralmát meghosszabbító választások után felszólította a szeparatistákat, hogy tegyék le a fegyvert, különben a törvény teljes erejével sújtanak le rájuk. A fegyverletételért cserébe engedményeket nem helyezett kilátásba.

Ezelőtt a szélsőségesek kijárási tilalmat vezettek be egyes területeken, iskolákat kényszerítettek bezárásra, tiltakozásul a francia nyelvű kormány ellen, de sosem raboltak el gyerekeket. (MTI)