Legalább 38 Libanonból hazatérő szíriait tartóztattak le a hatóságok a korábbi ellenzéki tevékenységük miatt

háború
2018 november 07., 13:23
comments 32

Legalább 38 Libanonból Szíriába hazatérő embert tartóztattak le a szíriai hatóságok a korábbi ellenzéki tevékenységük miatt – jelentette az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH).

A hazatérőket a szíriai hatóságok azzal vádolják, hogy a Bassár el-Aszad szíriai elnök ellen 2011-ben kitört felkelés idején kormányellenes tüntetéseken vettek részt.

A brit székhelyű emberi jogi szervezet szerint a letartóztatottak Szíria különböző térségeiből származnak, például az ország nyugati részében található Homszból, a középnyugati Hamából, és akad köztük damaszkuszi is.

A letartóztatottak sorsát az OSDH bizonytalannak nevezte, a szóvivőjük pedig azt mondta, a szíriai hatóságok mostani lépése a környékbeli országokban menekültként élő szíriai családok százait tántoríthatja el a hazatéréstől.

Bassár el-Aszad szíriai elnök interjút ad 2016. október 6-án.
photo_camera Bassár el-Aszad szíriai elnök interjút ad 2016. október 6-án. Fotó: Szíriai Arab Hírügynökség/AFP

A libanoni hatóságok régóta együttműködnek szíriai kollégáikkal a Libanonban élő szíriai menekültek hazatelepítésében.

A libanoni kormány adatai szerint 2017. júliustól idén november elejéig több mint 87 ezer szíriai tért haza, további 1,5 millió menekült pedig még mindig Libanonban van. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerint az országban élő szíriai menekültek száma kevesebb mint 1 millió. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.