Legalább 38 Libanonból hazatérő szíriait tartóztattak le a hatóságok a korábbi ellenzéki tevékenységük miatt

2018 november 7., szerda 13:23
32

Legalább 38 Libanonból Szíriába hazatérő embert tartóztattak le a szíriai hatóságok a korábbi ellenzéki tevékenységük miatt – jelentette az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH).

A hazatérőket a szíriai hatóságok azzal vádolják, hogy a Bassár el-Aszad szíriai elnök ellen 2011-ben kitört felkelés idején kormányellenes tüntetéseken vettek részt.

A brit székhelyű emberi jogi szervezet szerint a letartóztatottak Szíria különböző térségeiből származnak, például az ország nyugati részében található Homszból, a középnyugati Hamából, és akad köztük damaszkuszi is.

A letartóztatottak sorsát az OSDH bizonytalannak nevezte, a szóvivőjük pedig azt mondta, a szíriai hatóságok mostani lépése a környékbeli országokban menekültként élő szíriai családok százait tántoríthatja el a hazatéréstől.

Bassár el-Aszad szíriai elnök interjút ad 2016. október 6-án. Fotó: Szíriai Arab Hírügynökség/AFP

A libanoni hatóságok régóta együttműködnek szíriai kollégáikkal a Libanonban élő szíriai menekültek hazatelepítésében.

A libanoni kormány adatai szerint 2017. júliustól idén november elejéig több mint 87 ezer szíriai tért haza, további 1,5 millió menekült pedig még mindig Libanonban van. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerint az országban élő szíriai menekültek száma kevesebb mint 1 millió. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt