Palkovics magyarországi egyetemalapításról tárgyalt Kínában

A minden korábbinál jobb magyar-kínai kapcsolatok kedvező hatásai az oktatási, tudományos, kutatás-fejlesztési kooperációk terén is megmutatkoznak – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, aki magyarországi egyetemalapításról is tárgyalt Kínában.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a közleményében azt írta, Palkovics László a kínai Csungking Egyetem meghívására tartott előadást az intézményben.

Azt mondta, a Budapesten és Csungkingban is irodával rendelkező Magyar-Kínai Technológia Transzfer Központ működését a jövőben érdemes lenne nemzeti szintre kiterjeszteni.

Palkovics László Magyarország és Csungking globális autóipari központi szerepére utalva az ágazati együttműködésekben rejlő további lehetőségekre, így a zalaegerszegi tesztpálya adottságainak kiaknázására is felhívta a figyelmet.

A közlemény szerint egy kínai egyetem alapítása Magyarországon eszköze lehet az államközi felsőoktatási együttműködések további erősítésének. A miniszter erről is egyeztetett a város és a vendéglátó intézmények vezetőivel.

Palkovics László látogatása alkalmával stratégiai együttműködési megállapodást írtak alá a Magyar-kínai és a Kína-Dél-Ázsia Technológia Transzfer Központ (Jünnan) között. Az eddigi munka egyik fontos eredményeként Magyar-kínai Élelmiszer-tudományi Kutatóközpont jött létre, ahol a két nemzet szakemberei közös kutatást végeznek – közölte a minisztérium.

A közlemény szerint Palkovics László a Magyar-Kínai Technológiai és Innovációs Együttműködési Fórumon – amin a Kínában jelenlévő magyar infokommunikációs és élelmiszeripari vállalatok vezetői is részt vettek – a digitális gazdaság jelentőségét hangsúlyozta. A magyar GDP ötöde közvetlenül vagy közvetve az ágazatból származik, ez a legmagasabb részarány Európában – mondta.

A tájékoztatás szerint a miniszter megbeszélést folytatott a magyar kormány stratégiai partnere, a Bohong vállalatcsoport képviselőivel is, a társaság Oroszlányban működő leányvállalata több mint 1100 embert foglalkoztat.

Palkovics László Orbán Viktor kíséretében utazott Kínába, az első Kínai Nemzetközi Import Expóra (CIIE). A sanghaji expóra látogató magyar kormányzati delegáció tagja Szijjártó Péter külügyminiszter, valamint Nagy István agrárminiszter is. (MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.