A túlélők szerint egy amerikai hadihajó nem reagált a vészjelzéseikre Szicília partjainál

A Földközi-tengeren szolgálatot teljesítő amerikai hadihajó, a USS Trenton 42 hajótöröttet menekített ki a tengerből Szicília partjainál idén június 12-én. A túlélők szerint viszont mielőtt őket kimentette volna, a hadihajó figyelmen kívül hagyta vészjelzéseiket. A tragédiában 76-an vesztették életüket.

A szicíliai Ragusa ügyészsége nyomozást ugyan még nem indított, de vizsgálja a túlélők beszámolóit, írja a Guardian. Mindezt a La Republica videója nyomán, amelyben hat túlélő beszél arról, hogy az amerikai cirkáló hajójuk közelében volt, mielőtt az süllyedni kezdett volna. "Láttuk a hajót, nem volt messze. Láttuk az amerikai zászlót. Ha ők még akkor a segítségünkre sietnek, amikor mindenki a fedélzeten volt, nem kellett volna 76 embernek meghalnia" - mondta egy túlélő.

A bárka pár nappal a katasztrófa előtt hagyta el Líbiát, fedélzetén 117 bevándorlóval. A túlélők beszámolója szerint a hajó június 12-én hajnalban kapott léket, nem sokkal azelőtt, hogy először megpillantották volna a USS Trenton cirkálót. A túlélők elbeszélése szerint ők próbáltak az amerikai cirkáló közelébe manőverezni, de az látszólag szándékosan elkerülte őket.

A La Republicának nyilatkozó túlélők közül többen rokonaikat vesztették a tragédiában. "Láttam az egyetlen fivéremet és nővéremet meghalni, és azt hittem, hogy én is hamarosan meghalok" - nyilatkozta egy nigériai nő a lapnak. Egy másik túlélő szeme láttára terhes neje fulladt vízbe. "Egyértelmű volt, hogy az amerikai hajó nem vett rólunk tudomást" - mondta egy túlélő a videóban. A túlélők állítása szerint, miután őket kimentették a vízből, a hajó személyzete azt mondta, hogy azért nem siettek korábban a segítségükre, mert "nem ez a dolguk".

A Guardian megkeresésére az amerikai 6. flotta szóvivője azt mondta, tudnak az olasz hatóságok vizsgálódásáról. Állítása szerint a Trenton személyzete csak akkor vette észre a hajót, amikor az már elsüllyedt, és azonnal mentőhajókat küldött a vízben levők kimentésére. A Guardian szerint ugyanakkor két nappal korábbról olyan rádióforgalmazás felvételei kerültek elő, amelyek arra utalnak, hogy a hadihajó már korábban is figyelmen kívül hagyta egy bajba került bárka vészjelzéseit. "Más feladatokat kell teljesítenem, nem tudok segíteni" - mondta akkor egy amerikai tiszt a bajba jutottak segítségére igyekvő görög teherhajó, a Leone Hermes személyzetének.

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.