Felgyújtották a menekülthajót, amelyet emlékműként állítottak ki Wittenbergben

Ismeretlen elkövetők szombatra virradóra felgyújtottak Wittenbergben egy emlékműként kiállított menekültbárkát, amely komoly károkat szenvedett a lángoktól - közölte a rendőrség és a városvezetés. 

A 15 méter hosszú bárkát tavaly, a reformáció emlékévében megrendezett világkiállításon művészeti tárgyként állították ki. A hajón 2013 júniusában 244 menedékkérő kelt át Észak-Afrikából Európába, útjuk Líbiából a Földközi-tengeren keresztül Szicília partjáig vezetett. 

Fotó: HENDRIK SCHMIDT/dpa Picture-Alliance/AFP

A tűzben a bárka vezetőfülkéje teljesen megsemmisült, a hajótest pedig erősen megrongálódott. A hatóságok nem zárják ki, hogy politikai motivációja volt a gyújtogatásnak. 

Torsten Zugehör wittenbergi főpolgármester úgy fogalmazott, hogy ha ez beigazolódna, az mélypontot jelentene a város számára. Ilse Junkermann evangélikus püspök megdöbbenéssel reagált a történtekre. Mint mondta, elborzasztja 

a célzatos erőszakcselekmény, amely az emberiesség és a felebaráti szeretet egy emlékműve ellen irányult.

A gyújtogatás ügyében a rendvédelmi szervek szerint gőzerővel folyik a nyomozás. (MTI)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.