Egészséges lányát kényszerítette kerekesszékbe, aki végül inkább megölette

külföld
2018 november 11., 21:18
comments 295

Három évvel ezelőtt egy egész közösséget rázott meg egy teljesen valószínűtlen gyilkosság Amerikában. Az áldozat Dee Dee Blanchard volt, egy nő, akit mindenki kedvelt, aki minden szomszédjával remek kapcsolatot ápolt, akinek mindig mindenki segíteni akart. A halála idején 48 éves nő nemcsak saját környezetében volt ismert: beteg lánya miatt sokat szerepelt helyi tévékben, néha a hírekben, néha délutáni műsorokban. Dee Dee Blanchard az egész világgal elhitette, hogy Gypsy Rose nevű gyereke több súlyos betegséggel is küzd, így berendezett házat kapott egy civil szervezettől, felajánlottak nekik egy új kocsit is, amikor tönkrement a régi, és szinte mindent ingyen kaptak, ingyen utaztak, mindenhol szívesen látták vendégül őket. A kislány édesanyja állítása szerint az izomsorvadás egyik formájával küzdött, később ehhez számos más rejtélyes betegség társult, illetve leukémia - ezek miatt nemcsak otthon ápolta Gypsy Rose-t, gyerekkora során a kislány számtalan alkalommal volt kórházban, ahol szükségtelen műtéteket végeztek el rajta. Anyja állítása miatt, miszerint nyáladzik, eltávolították a nyálmirigyét, fájdalmas mintavételen kellett átesnie állítólagos izomsorvadása miatt, és még számtalan kezelést kapott, melyekre valójában nem volt szüksége, ugyanis teljesen egészséges volt. A rengeteg felesleges gyógyszer aztán kárt is okozott a szervezetében: egyrészt szinte sosem volt teljesen tiszta a tudata, másrészt az egyik gyógyszertől idővel elvesztette a fogait.

2015 júniusában aztán megjelent anya és lánya közös Facebook-oldalán egy alapvetően is furcsa, de az őket ismerők számára tőlük tényleg teljesen idegen üzenet: 

Meghalt a ribanc.

Innen fogva napok teltek el, mire végre kiderült, mi történt: Gypsy Rose rávett egy fiút, hogy ölje meg az anyját. Csak a páros letartóztatása után vált világossá, hogy a lány egyáltalán nem beteg, sőt, eltekintve azoktól a károktól, melyeket a felesleges kezelések és gyógyszerek okoztak, makkegészséges. Csakhogy ez számára is csak ekkor derült ki, legalábbis részben.

Esetükből most másfél órás dokumentumfilmet készített az ID Discovery, ebben megszólal maga Gypsy, az édesapja, egykori barátaik és szomszédaik is, és bár maga a történet továbbra is józan ésszel megmagyarázhatatlan marad, az, hogy az események pontosan hogyan követték egymást, jól kirajzolódik a filmből.

link Forrás

Dee Dee Blanchard igazi déli lány volt, Louisianában élt családjával, sok testvére volt, jó körülmények között nőtt fel. Nagyon fiatalon ismerkedett meg egy nála kicsit fiatalabb, akkor 17 éves fiúval, Rod Blancharddal. Dee Dee-ről a dokumentumfilmben a férfi azt mondta, különleges, jószívű ember volt, aki 1990-ben kötött házasságuk után igazi déli feleségként viselkedett. A kissé elkapkodott esküvő oka Gypsy érkezése volt, aki teljesen egészégesen jött a világra. Ahogy telt az idő, az egy időben ápolóasszisztensként dolgozó Dee Dee egyre több betegség jeleit vette észre gyerekén. Állította, hogy nem jók a szemei, aztán hogy nem képes rendesen önállóan táplálkozni. Gypsyt nem is bízta rá szívesen senkire, még saját testvérére sem. A házasságból idővel egyre jobban kikívánkozott a férj, és amikor végül tényleg elváltak, megígérte, hogy mindig fizetni fogja a gyerektartást és Gypsy minden orvosi költségét. Abban is megállapodtak, hogy apa és lánya tartja a kapcsolatot, és olyan gyakran találkoznak, amilyen gyakran csak lehet.

Teltek az évek, Dee Dee teljesen abbahagyta a munkát, és minden idejét beteg lánya ápolásának szentelte. Mint kiderült, nagyon alapos kutatómunkát végzett, mielőtt egy újabb betegséget “diagnosztizált” gyerekénél, aztán addig építegette a sztorit, addig hazudott lánya állapotáról, míg nem talált egy orvost, aki hitt neki. Az évek során Gypsyt kerekesszékbe kényszerítette, és mindenkinek azt mondta, rengeteg egészségügyi problémáján kívül szellemileg is le van maradva - amikor a lány kiskamasz lett, azt állította, értelmi képességei egy hétéves gyerekének felelnek meg. A régi felvételeken látszik, hogy Gypsy tényleg betegnek néz ki, általában színes parókákban látható, mert - mondván, a kemoterápia és a sugárkezelés miatt úgyis kihullik - anyja rendszeresen leborotválta a haját. A kislány mindig cérnavékony hangon beszélt, egy valóban a koránál jóval éretlenebb, infantilisebb ember benyomását keltette.

Bár Gipsybe sikerült belebeszélni a betegségeket, és ő maga is őszintén azt hitte, hogy nem egészséges, idővel nyilván feltűnt neki, hogy valójában tud járni, ahogy az is, hogy szellemileg sincs annyira elmaradva kortársaitól. Az más kérdés, hogy anyja az életkorával kapcsolatban is félrevezette: Gypsy 1990-ben született, de Dee Dee meghamisította az anyakönyvi kivonatát, és átjavította 1995-re a születési évét. Egyszer majdnem lebukott, amikor egy orvos, Bernardo Flasterstein megpedzegette, hogy szerinte a nő az ún. helyettesítő Münchausen-szindrómában szenved. Ez az az állapot, amikor egy szülő szándékosan okoz megbetegedést gyerekének, hogy ezzel együttérzést váltson ki környezetéből. Sajnos az orvos akkor magára maradt véleményével, és ő nem erőszakoskodott. A dokumentumfilmben azt mondja, nagyon bánja már, hogy nem erőltette jobban a vizsgálatot.

Dee Dee nagyon profi szinten űzte a dolgot. A 2005-ös Katrina hurrikán az ő házukat is elpusztította, ekkor majdnem ezer kilométerre költözött Louisianától, egészen Missouri államig. Apa és lánya kapcsolattartását egy ideje már amúgy is nagyon megnehezítette, de ezzel szinte lehetetlenné tette. Rod Blanchard mindenesetre továbbra is fizetett mindent, amire gyerekének szüksége volt. Dee Dee és Gypsy hamar új ismerőseik kedvencei lettek, a szomszédok felnéztek a nőre, aki mindent feláldozott gyerekéért, kislányát pedig jó természete és kitartása miatt kedvelték. A Habitat for Humanity vadonatúj házat épített nekik, be is rendezték új - akadálymentesített - otthonukat és új autót is szereztek nekik. Anya és lánya szinte mindent ingyen, mások nagylelkűsége okán kaptak meg, így rengeteget utaztak ingyen, amikor állítólagos kezelésekre jártak, de voltak Disneylandben is, szintén mások jószívűségének köszönhetően.

Aztán Gypsy csak elkezdett felnőni, és minél több jelét adta, hogy érzi, anyja valami nem helyes dolgot tesz, Dee Dee annál jobban igyekezett elszigetelni a külvilágtól. Idővel még az ablakokat is besötétítette, hogy ne lehessen belátni a házba. Gypsy rájött, hogy anyja meghamisította születési dátumát, és egyre többet gondolkozott azon, vajon miért nem beszélhet az orvosnál, vagy ha mégis, miért csak azt ismételheti el, amit anyja mondott neki. Végül titokban csinált magának egy saját Facebook-profilt, és megismerkedett egy fiúval, az akkor 24 éves Nick Godejohnnal egy keresztény társkeresőn. Egy éven át cseteltek, a fiú elmondta Gypsynek, hogy Asperger-szindrómával diagnosztizálták, de szerinte ő többszörös személyiség, és van egy erőszakos énje is. Lassan egymásba szerettek, és Gypsy úgy határozott, megkéri a fiút, hogy ölje meg az anyját. Úgy érezte, bármi jobb, mint továbbra is így élni. 

Godejohn aztán 2015-ben, hosszas tervezgetés után valóban megjelent a háznál, és míg Gypsy a fürdőszobában, a fülét befogva várakozott, a fiú több késszúrással megölte az anyját. Erről később Gypsy azt mondta, ezt végighallgatni sokkal szörnyűbb volt, mint gondolta, nem olyan volt, mint egy horrorfilmet nézni, hanem annál valami sokkal iszonyatosabb. Néhány nappal később letartóztatták őket, és egyik sokk jött a másik után. Környezetük csak ekkor tudta meg, hogy Gypsy tud járni, és a lány számára is csak ekkor vált világossá, hogy nem rákos, és valamennyi betegsége, amelyekkel kezelték, csak az anyja fejében létezett. Godejohn gyorsan beismerte a gyilkosságot, és azt is elmondta, Gypsy vette rá a dologra. A lány ugyanakkor a kihallgatásán láthatóan színészkedik, meglepődik anyja halálhírén. Még a bíróságon is abban a szerepben beszél, melyet anyja kényszerített rá. Gypsy végül vádalkut kötött, beismerte, hogy ő vette rá Godejohnt a gyilkosságra, így 10 év börtönbüntetést kapott. Godejohnt várhatóan életfogytig rácsok mögé zárják.

Gypsy Rose 2015-ben, letartóztatása után
photo_camera Gypsy Rose 2015-ben, letartóztatása után Fotó: AP

Gypsy a dokumentumfilmben már nem úgy beszél, mint a kihallgatásán vagy a bíróságon, látszik, hogy nagyrészt már sikerült levetkőznie anyja hatását. Arról mesél, most tanul egy csomó dolgot, melyeket normális esetben már rég meg kellett volna tanulni: már magának csinálja a haját, sminkel, ismerkedik a fiatal felnőttek világával - életében először kicsit szabad. Sajnálja, hogy átverték azokat, akik csak segíteni akartak nekik, de már látja azt is, hogy ő maga is áldozat volt ebben a történetben. Apja feleségének azt mondta, 

ha választania kéne, hogy a börtönben marad vagy visszamegy az anyjához, a börtönt választaná.

Rod Blanchard állítja, fogalma sem volt semmiről, ő csak fizetett mindent, amiről úgy tudta, hogy szükséges volt, és hogy egy idő után Dee Dee szinte teljesen ellehetetlenítette, hogy kapcsolatot tartson a lányával, csak telefonon tudott beszélni vele, azt is egyre ritkábban. Ma már azt mondja, nem hiszi el, hogy így átverte gyereke anyja, és hogy nagyon sajnálja, hogy nem tudta az igazságot, akkor azonnal magához vette volna Gypsyt. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.