Lemondott a péceli alpolgármester, hatmilliós búcsúcsomagot kapott

politika
2018 november 11., 08:38
comments 88
photo_camera Fotó: unknown

Sokan kiborultak Pécelen, hogy 4 év után majdnem 6 milliós végkielégítéssel távozhatott a település alpolgármestere. 

A helyi sajtó által publikált dokumentumok alapján azonban úgy tűnik, hogy ha az összeg nagysága esetleg visszásnak tűnhet is, a jogszabály betűjét tekintve a kifizetés törvényes lehetett, és semmiképpen sem lehetett volna kisebb 4 millió forintnál.

A hivatalát 2014. ősze óta betöltő Fazekas Barna péceli alpolgármester 2018. szeptember végén közölte a testülettel, hogy október végétől távozik, a közgyűlés november elején pedig meg is szavazott neki összesen 5,9 millió forint végkielégítést, ami a járulékokkal együtt az önkormányzatnak valójában 7,2 milliós kiadást jelent.

A vonatkozó előterjesztésből az derül ki, hogy a pozícióját főállásban betöltő Fazekasnak 628200 forint volt a havi illetménye. A közszolgálati tisztviselőkről szóló törvény szerint, mivel több, mint két évig töltötte be a pozícióját, az alpolgármesternek mindenképp járt volna 3 havi illetmény (illetve a ki nem vett szabadnapjainak a megváltása), míg további 3 hónap esetleges kifizetéséről a képviselőtestület dönthet. 

3 hónapra 3 X 628200 = 1884600 forint járt a politikusnak, a 77 ki nem vett szabadnapjáért pedig 2198700. Vagyis összesen 4083300 forint mindenképpen járt volna neki a négyéves közsszolgálat után. A testület a további 1884600 forintról dönthetett szabadon. Érdekes, hogy az előterjesztés bármiféle indoklás nélkül közli, hogy a törvény szerint lehetséges legmagasabb összeg kifizetését javasolják.

Update: 

Gyorsan reagált cikkünkre a helyi önkormányzat sajtósa, aki el is magyarázta, miért szavazta meg a testület a plusz 3 hónapos végkielégítést (amit az előterjesztésben nem tettek meg):

A testület megtette, mert úgy ítélte meg, hogy Fazekas Barna alpolgármesterként az elmúlt nyolc év alatt erőn felül tett a városért. Legutóbb egy személyben ő vezényelte például azt a tárgyalássorozatot, amelynek eredményekén a sok jelentkező város közül végül Pécelen épít ipari csarnokot egy cég, amely iparűzési adó formájában éves szinten több mint 50 000 000 millió forintnyi plusz bevételt jelent Pécelnek, amit fejlesztésekre fordíthat a város.

Mivel a speciális péceli matematikával nem vagyunk tisztában, csak feltételezzük, hogy a mestertárgyaló alpolgármester évi 50 millió forintnyi, nem pedig a levélben leírt ötvenmillió millió forintnyi, vagyis 50 ezer milliárd forintos adóbevételt szerzett a városnak.

(via reflexx.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.