25 ezer egészségügyi szakdolgozó hiányozhat Magyarországon

2018 november 12., hétfő 18:48
245

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara friss felmérése szerint jelenleg mintegy 55 ezer betöltött szakdolgozói állás van regisztrálva Magyarországon, és legkevesebb 25 ezerre volna még szükség. 

Az RTL Klub híradójában jelent meg riport arról, hogy ápolókat és szakasszisztenseket keresnek szinte minden állami kórházban. Idén novemberig legalább 1700 álláshirdetésben kerestek ápolókat az egészségügyi intézmények. 

Az alapvető probléma strukturális, mivel a pályakezdők száma sokkal alacsonyabb mint a nyugdíj előtt állóké. A jelenség mélyen érinti a kórházi várólistákat is, mivel  operációk nem csak az orvosok-, de a szakdolgozók hiánya miatt is elmaradnak, vagy későbbre  csúsznak, így a várakozás egyre hosszabb lesz. 

A másik nagy probléma a szakdolgozói munkaerő hiányával az, hogy nem jut elegendő ápoló az idős kórházi betegek ellátására, akik így korábban meghalnak. 

A szakszervezet rövid úton az mérsékelhetné a krízist, ha a jövő év novemberre ütemezett béremelést előrébb hozná az egészségügyi kormányzat. Az EMMI csak annyit reagált, hogy jövőre béremelés lesz, 8 százalékos, ennyi. (RTL Klub)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt