Évtizedekre börtönbe dughatják a fiatal El Salvador-i lányt, akit nyolc éven keresztül zaklatott a nevelőapja

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

20 éves börtönbüntetésre is ítélhetik azt a fiatal El Salvador-i lányt, akit gyilkossági kísérlettel vádolnak azért, mert egy latrinában szülte meg a gyerekét.

A húszéves Imelda Cortez egy szegény San Miguel-beli családból származik. 2017 áprilisa óta van börtönben, miután gyereket szült a nevelőapjának.

A 70 éves férfi a lány 12 éves kora óta erőszakolta őt, a lány azt mondta, nem is tudta, hogy terhes.

Erős vérzéssel került kórházba, ahol az orvos abortusz gyanúja miatt rendőrt hívott. A rendőrök ezután megtalálták a babát, amely életben volt.

Az abortusz minden körülmények között tilos El Salvadorban, ez pedig sok esetben agresszív nőüldözéshez vezet. Az áldozatok főleg szegény nők, akiknek sokszor fogalmuk sincs arról, hogy terhesek, vagy elégtelen minőségű bizonyíték alapján ítélik el őket, pedig lehet, hogy természetes okokból veszítik el a gyereküket, például elvetélnek vagy halva születik a gyerekük.

Fotó: MARVIN RECINOS/AFP

Cortez esete jól mutatja, milyen embertelen a rendszer. Miközben a lány kórházban volt, a nevelőapja meglátogatta, és megfenyegette azzal, hogy ha bármit mond, megöli őt és a testvéreit.

Az eset úgy került napvilágra, hogy egy másik páciens meghallotta a beszélgetést és szólt a rendőröknek.

Cortez ügyének tárgyalása hétfőn kezdődik. A lány egészségi állapotát pszichológusok vizsgálták, és meg is állapították, hogy szenved a zaklatás lelki következményeitől, mégsem kapott segítséget az elmúlt 18 hónapban, amely idő alatt őrizetben volt. A lányát sohasem láthatta.

Az országban 21 éve büntetik az abortuszt. Idén 5 gyilkosság miatt elítélt nőt engedtek szabadon emberi jogi csoportok követelésére. 24 másik nő még mindig a 15-30 éves börtönbüntetését tölti. Cortezen kívül pedig még másik 3 nő vár ítéletre. (Guardian)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.