Évtizedekre börtönbe dughatják a fiatal El Salvador-i lányt, akit nyolc éven keresztül zaklatott a nevelőapja

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

20 éves börtönbüntetésre is ítélhetik azt a fiatal El Salvador-i lányt, akit gyilkossági kísérlettel vádolnak azért, mert egy latrinában szülte meg a gyerekét.

A húszéves Imelda Cortez egy szegény San Miguel-beli családból származik. 2017 áprilisa óta van börtönben, miután gyereket szült a nevelőapjának.

A 70 éves férfi a lány 12 éves kora óta erőszakolta őt, a lány azt mondta, nem is tudta, hogy terhes.

Erős vérzéssel került kórházba, ahol az orvos abortusz gyanúja miatt rendőrt hívott. A rendőrök ezután megtalálták a babát, amely életben volt.

Az abortusz minden körülmények között tilos El Salvadorban, ez pedig sok esetben agresszív nőüldözéshez vezet. Az áldozatok főleg szegény nők, akiknek sokszor fogalmuk sincs arról, hogy terhesek, vagy elégtelen minőségű bizonyíték alapján ítélik el őket, pedig lehet, hogy természetes okokból veszítik el a gyereküket, például elvetélnek vagy halva születik a gyerekük.

Fotó: MARVIN RECINOS/AFP

Cortez esete jól mutatja, milyen embertelen a rendszer. Miközben a lány kórházban volt, a nevelőapja meglátogatta, és megfenyegette azzal, hogy ha bármit mond, megöli őt és a testvéreit.

Az eset úgy került napvilágra, hogy egy másik páciens meghallotta a beszélgetést és szólt a rendőröknek.

Cortez ügyének tárgyalása hétfőn kezdődik. A lány egészségi állapotát pszichológusok vizsgálták, és meg is állapították, hogy szenved a zaklatás lelki következményeitől, mégsem kapott segítséget az elmúlt 18 hónapban, amely idő alatt őrizetben volt. A lányát sohasem láthatta.

Az országban 21 éve büntetik az abortuszt. Idén 5 gyilkosság miatt elítélt nőt engedtek szabadon emberi jogi csoportok követelésére. 24 másik nő még mindig a 15-30 éves börtönbüntetését tölti. Cortezen kívül pedig még másik 3 nő vár ítéletre. (Guardian)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 5,7 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.