Meghalt az ember, aki a világ leghíresebb számítógépének adta a hangját

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Meghalt Douglas Rain, a színész, aki a világ egyik leghíresebb számítógépének adta a hangját:

a HAL 9000-nek, a 2001: Űrodüsszeia című filmben.

Rain halálhírét az általa alapított színházi fesztivál szervezői jelentették be. 90 éves volt. 

Douglas Rain elsősorban színházi színész volt, nem is ő volt Stanley Kubrick első választása a mesterséges intelligenciával rendelkező számítógép szerepére, de amint meghallotta a hangját egy 1960-as dokumentumfilmben, máris felhívta. Rain két nap alatt felmondta az összes szövegét, de a filmet állítólag sosem látta.

A Stratford Fesztivál művészeti vezetője, Antoni Cimolino szerint a színész olyan intelligens volt, mint HAL, csak pluszban még emberséges is

Búcsúzzunk tőle a film egyik legjobb jelenetével (vigyázat, SPOILER):

(BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.