Mike Pompeo Hasogdzsi gyilkosainak felelősségre vonását követelte Mohamed bin Szalmantól

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Elég fura lehetett a telefonbeszélgetés Mike Pompeo amerikai külügyminiszter és Mohamed bin Szalman szaúdi koronaherceg között, tekintettel arra, hogy a témája Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságíró meggyilkolása, illetve a tettesek felelősségre vonása volt. Fura lehetett, mert azt már a szaúdiak se tagadják, hogy Hasogdzsival az ő kémeik végeztek volna, de próbálják elhitetni, hogy Ahmed al-Assiri vezérőrnagy, a szaúdi titkosszolgálat helyettes főnöke, a csak MBS-ként emlegetett koronaherceg legfőbb bizalmasa a koronaherceg tudtán kívül, önállóan döntött Hasogdzsi megöletéséről.

Az amerikai külügyminiszter szóvivője, Heather Nauert tájékoztatása szerint közölte a koronaherceggel, hogy az Egyesült Államok mindenkit felelősséger von, akinek köze volt a gyilkossághoz, és hogy Szaúd-Arábiának is ezt kell tennie.

Dzsamál Hasogdzsit október 2-án, Szaúd-Arábia isztambuli konzulátusán végezte ki egy csapat szaúdi kém, akik aznap érkeztek Törökországba, és még aznap távoztak is onnan. Hasogdzsit a törökök szerint, akik állítólag kép- és hangfelvételekkel is igazolni tudják állításaikat, talán még élve feldarabolták, holttestét a legújabb elmélet szerint savfürdőben feloldva tüntették el.

Szaúd-Arábia előbb azt állította, hogy Hasogdzsi élve távozott a követségről. Aztán azt, hogy összetűzésbe keveredett a biztonságiakkal, és véletlenül életét vesztette. Végül elismerték, hogy Hasogdzsival biztonságiak végeztek, de állították, hogy azok saját szakálukra, a koronaherceg tudta nélkül cselekedtek. 18-ukat őrizetbe vették, egy9kük időközben "autóbalesetben életét vesztette". Felelősként pedig Assiri tábornokot nevezték meg. Assirit bin Szalman koronaherceg tette naggyá, ő bízta meg a jemeni háború irányításával, majd a titkosszolgálat vezetésével is, a tábornok rendszeresen részt vett a koronaherceg tárgyalásain is. (Via MTI)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 4,3 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.