Sargentini nem mer Magyarországra jönni az ellene folytatott kampány miatt

politika
2018 november 12., 16:23

A holland RTL-nek nyilatkozott hétfőn Judith Sargentini, a magyar jogállamiság ellen indított uniós eljárás alapjául szolgáló jelentés szerzője, akit az elmúlt hónapokban alaposan betalált a magyar kormánypropaganda - főleg azután, hogy az Európai Parlament el is fogadta a jelentést. 

Judith Sargentini, a zöld párti frakció holland képviselője felszólal az EP vitáján 2018. szeptember 11-én. Balra Orbán Viktor, mögötte Szijjártó Péter és Rogán Antal.
photo_camera Judith Sargentini, a zöld párti frakció holland képviselõje (j) felszólal az Európai Parlament vitáján 2018. szeptember 11-én. Balra Orbán Viktor miniszterelnök, mögötte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezetõ miniszter (b2) Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsõdi Balázs/MTI/MTVA

Sargentini hétfőn az uniós külügyminiszterek, azaz az Európai Unió Tanácsának ülésén járt, de még ezt megelőzően nyilatkozott a csatornának, és arról beszélt, hogy a tagállamoknak fel kell pörgetniük a Magyarországgal szembeni eljárást, és az azzal járó szankciók előkészítését.

Sargentini EP-képviselő csupán, de a külügyminiszterek tanácsa így is meghívta köreibe, és meghallgatták véleményét az eljárásról. 

Az interjúban azt hangsúlyozta, hogy sietnie kell az uniónak, mert Orbán Viktor 2010 óta szisztematikusan építi le a magyar jogállamot, és még nem ért a munka végére, így például küszöbön van a közigazgatási bíróságok felállításáról szóló javaslat, ami újabb csapást jelentene az igazságszolgáltatás függetlenségére. 

Sargentini kitér a riportban arra, hogy nyár vége óta a magyar kormányzati kampány célpontja lett, és úgy állítják be őt, mint aki valamiféle veszélyt jelent Magyarországra. Ez megrémítette, nem mer Magyarországra jönni pihenni, mert „nem jó már így az utcán sétálni”. (hvg.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.