A Krímre vihették a cseh miniszterelnök fiát, hogy ne tudjon tanúskodni az ügyben, melyben apját uniós forrásokkal való visszaéléssel vádolták

külföld
2018 november 13., 13:21
comments 110

Andrej Babis cseh kormányfő lemondását követeli az ellenzék, miután egy prágai hírportál kedden nyilvánosságra hozta, hogy újságírói Svájcban megtalálták Babis első házasságából származó fiát, akit a Gólyafészek nevű szabadidőközpont ügyében már több mint egy éve sikertelenül keres a cseh rendőrség - jelentette kedden a cseh közszolgálati hírtelevízió (CT24).

Az ifjabb Andrej Babis Svájcban a Seznam Zprávy újságíróinak azt mondta: akarata ellenére a Krím félszigetre vitték, nehogy tanúvallomást tehessen a Gólyafészek ügyében, amelyben kormányfő apját az uniós támogatásokkal való visszaéléssel gyanúsítják. 

A Gólyafészek nevű szabadidőközpont építésekor, 2007-ben és 2008-ban az akkori tulajdonos állítólag jogtalanul jutott mintegy 50 millió koronás (630 millió forint) európai uniós támogatáshoz. 

A kormányfő a parlamentben korábban egyebek között azzal védekezett, hogy az építéskor, amikor az EU-támogatást odaítélték, nem ő volt a tulajdonos, hanem az első házasságából származó két felnőtt gyermeke, valamint jelenlegi feleségének, Monika Babisovának a testvére. 

Ifjabb Babis újságíróknak most azt mondta, hogy pszichiátere, Dita Protopopová és annak férje vitték el őt a Krím félszigetre. "Visszaéltek apám akaratával, aki szerette volna, ha egy időre eltűnök. A Gólyafészek-ügy miatt" - mondta a Seznam TV-ben bemutatott felvételeken a svájci állampolgársággal is rendelkező ifjabb Babis.

A fiatalember beismerte: már korábban konfliktusba keveredett a rendőrséggel, minek következtében a prágai pszichiátriai intézetbe került. Ott ismerkedett meg Protopopovával, aki később orvosi jelentést készített a cseh rendőrség számára arról, hogy a fiatal Babis beteg, és képtelen tanúvallomást tenni. Protopopová a kormányfő által vezetett ANO mozgalom tagja.

"Azt mondta (Protopopová) nekem, választhatsz: vagy bezárunk a prágai pszichiátriai intézetbe, vagy üdülni mész. Én az üdülést választottam" - mondta az ifjabb Babis. "Ukrajnában Protopopov azt mondta nekem: én és az apád mindent megteszünk annak érdekében, hogy bezárjanak" - magyarázta az ifjabb Babis. Azt mondta: félt Protopopovtól, s ezért e-mailben arról tájékoztatta a cseh rendőrséget, hogy akarata ellenére elrabolták. A Protopopov házaspár a Seznam TV megkeresésére elzárkózott bármiféle nyilatkozattól. 

A Neovlivní.cz független hírportál, valamint a cseh közszolgálati rádió hírportálja szerint mindez júniusban történt. A rendőrség szerintük akkor nem talált semmiféle bűncselekményre utaló jelet, ezért az ügyet jegelték. 

Ifjabb Babis beismerte, hogy hogy jelenleg is gyógyszereket szed. Szerinte Svájcban jobb orvosai vannak, mint Csehországban, és jól érzi magát.

Andrej Babis eddig csak a Facebookon közzétett nyilatkozatában reagált az ügyre. Megjegyezte, hogy nehéz helyzetben van, mert a családjáról van szó. "A tények azonban világosak. A fiam pszichésen sérült. Gyógyszereket szed, ellenőrzés alatt kell lennie, és az édesanyjával Svájcban él" - közölte a kormányfő. 

"A fiamat senki sem rabolta el, önként távozott Csehországból. Az ügyet a rendőrség is kivizsgálta, s arra a következtetésre jutott, hogy emberrablás nem volt" - szögezte le Babis.

A kormányfő ugyanakkor manipulációnak, nyomásgyakorlásnak és családja elfogadhatatlan üldözésének minősítette az újságírók eljárását, amely mögött szerinte politikai okok húzódnak meg. 

A cseh államügyészség és a rendőrség is közölte, hogy megvizsgálják a Seznam Zprávy és a Seznam TV riportjában elhangzott információk valóságtartalmát.
Az ellenzéki pártok rendkívüli parlamenti ülés kezdeményezését tervezik. A kormányzó ANO koalíciós partnere, a cseh Szociáldemokrata Párt szintén sürgeti az információk kivizsgálását. 

A Gólyafészek nevű szabadidőközpont ügye komoly belpolitikai probléma Csehországban. A létesítményt építtető cég korábban az Agrofert holdinghoz tartozott, amelynek egyetlen tulajdonosa Andrej Babis volt. Az építéskor azonban a cég ismeretlen tulajdonba került, és kisebb vállalkozásként jogosultságot szerzett az ilyen vállalatok számára kiírt EU-támogatásra. Amennyiben a Gólyafészek az Agrofert része maradt volna, nagyvállalatként nagy valószínűséggel nem kapott volna uniós támogatást. A cég a pályázatban megszabott határidő letelte után ismét az Agrofert része lett. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.