Boris Johnson szerint a brexit-megállapodás az EU gyarmatává teszi Nagy-Britanniát

külföld
2018 november 13., 11:09
comments 163

A brexit egyik legismertebb támogatója és az egykori külügyminiszter, Boris Johnson szerint Theresa May miniszterelnök és az Európai Unió egy olyan brexit-megállapodás megkötésére készül, mely után Nagy-Britannia csupán az EU gyarmata lesz majd. 

link Forrás

Mint Twitteren írta, senki nem dől be ennek a színjátéknak, hogy a megállapodás helyett csak csúszásokat és újabb csúszásokat jelentenek be. Szerinte lesz megállapodás, és ez az ország megadását fogja jelenteni, hiszen arra lesznek kárhoztatva, hogy a vámunión belül és így Brüsszel szabályozói körén belül maradjanak. Pedig az emberek nem a gyarmati státuszra szavaztak, tette még hozzá Johnson, akinek komoly szerepe volt a rengeteg hazugságra épített kilépési kampányban, mely végén szűk többséggel, de győzött azok tábora, kik szerint az országnak ott kell hagynia az Európai Uniót. Ezzel amúgy még saját testvére sem ért egyet

Theresa May miniszterelnök hétfő éjjel arról beszélt, hogy az utolsó, mérhetetlenül nehéz szakaszukba jutottak a tárgyalások. 

Theresa May hétfő este, a londoni City polgármestere, a Lord Mayor hagyományos éves bankettjén elmondott, kizárólag külpolitikai témákat érintő beszédében kijelentette: még az éjszaka folyamán is rendkívül kemény munka folyik a tárgyalóasztalnál, annak érdekében, hogy előrelépést lehessen elérni a kilépési megállapodás lezáratlan kérdéseiben. Hozzátette, hogy jelentős horderejű kérdések várnak még megoldásra.

A brit kormányfő szerint mindkét fél megegyezésre törekszik, de "mérhetetlenül nehéz kérdésekről tárgyalunk". 

A Brexit-tárgyalások legnagyobb horderejű megoldatlan kérdése az, hogy miként lehet elkerülni a hosszú évek óta nem létező határellenőrzés újbóli bevezetését Észak-Írország és az Európai Unióban maradó Ír Köztársaság 499 kilométeres határszakaszán, amely a Brexit után az Egyesült Királyság és az Európai Unió egyetlen szárazföldi vámhatára lesz. London ugyanis az EU vámuniójából is ki akar lépni, de nem fogadja el az EU áthidaló megoldási javaslatát, amely szerint a Brexit után tervezett átmeneti időszak végétől - amíg egyéb megoldás nem születik - az ír sziget egésze alkosson közös vámszabályozási térséget.

A brit kormány szerint ez az Egyesült Királyság területi és gazdasági integritását bontaná meg. (Reuters, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.