Merkel európai haderő felállítását sürgeti

Tbg
eu
2018 november 13., 16:30

Európai haderő felállítását sürgette kedden Angela Merkel német kancellár nem sokkal azután, hogy hasonló tervekről beszélt Emmanuel Macron francia elnök, írja a dpa.

„Dolgoznunk kell a közös európai hadsereg felállításának tervén” - jelentette ki Angela Merkel Strasbourgban az Európai Parlament ülésén.

„Egy közös európai hadsereg megmutatná a világnak, hogy Európa országai soha többé nem háborúznának egymással, és hozzátette, ezek a tervek semmilyen szinten nem keresztezik a NATO elképzeléseit.

Emmanuel Macron a múlt héten beszélt újra a közös európai haderő létrehozásáról, amellyel a kontinens az USA-tól való nagyobb függetlenségét tudná biztosítani. Macron szavai nagy felháborodást váltottak ki Donald Trump elnöknél, aki azzal reagált, az európai országoknak, inkább a NATO-kötelezettségeiket kellene teljesíteniük.

Az EU-nak jelenleg is vannak harccsoportjai krízishelyzetek kezelésére, ám ezeket még soha, sehol nem vetette be. (dpa)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.