Merkel európai haderő felállítását sürgeti

Tbg
eu
2018 november 13., 16:30
comments 156

Európai haderő felállítását sürgette kedden Angela Merkel német kancellár nem sokkal azután, hogy hasonló tervekről beszélt Emmanuel Macron francia elnök, írja a dpa.

„Dolgoznunk kell a közös európai hadsereg felállításának tervén” - jelentette ki Angela Merkel Strasbourgban az Európai Parlament ülésén.

„Egy közös európai hadsereg megmutatná a világnak, hogy Európa országai soha többé nem háborúznának egymással, és hozzátette, ezek a tervek semmilyen szinten nem keresztezik a NATO elképzeléseit.

Emmanuel Macron a múlt héten beszélt újra a közös európai haderő létrehozásáról, amellyel a kontinens az USA-tól való nagyobb függetlenségét tudná biztosítani. Macron szavai nagy felháborodást váltottak ki Donald Trump elnöknél, aki azzal reagált, az európai országoknak, inkább a NATO-kötelezettségeiket kellene teljesíteniük.

Az EU-nak jelenleg is vannak harccsoportjai krízishelyzetek kezelésére, ám ezeket még soha, sehol nem vetette be. (dpa)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.