Nem lehet levédetni egy étel ízét az Európai Bíróság döntése szerint

A piacesprofit.hu számolt be az Európai Bíróság ítéletéről, ami egy holland zöldfűszeres krémsajt ügyében született. 

Mint a lap írja, a Heksenkaas egy holland kereskedő által 2007-ben készített tejszínes, zöldfűszeres krémsajt. A termékhez kapcsolódó szellemi tulajdonjogok a holland jog szerint bejegyzett Levolát illetik meg, akire a kereskedő még korábban ezeket átruházta. De 2014-óta gyártja a Smilde nevű cég a Witte Wievenkaas nevű terméket egy holland áruházláncnak.  

A Levola szerint ez a termék az ő krémsajtuknak a lemásolása csupán, ezért a holland bíróságtól kérték, hogy kötelezzék a Smildét a gyártás leállítására. 

A holland bíróságok viszont több kör után az Európai Bírósághoz fordultak, azt kérdezvén, hogy egy élelmiszer íze részesülhet-e a szerzői jogról szóló irányelv szerinti védelemben.

A lap cikke szerint a Bíróság ítéletében arra jutott, hogy egy élelmiszer íze csak akkor részesülhet szerzői jogi védelemben, ha az íz „műnek” minősülhet. A műnek minősülés feltételezi, hogy az érintett tárgy eredeti szellemi alkotás, ezen felül pedig megköveteli ezen eredeti szellemi alkotás kifejezését. 

Ezt a WTO által kijelölt keretek szabják meg, melyhez az EU csatlakozott, és mely szerint a kifejezések, és nem az önmagukban vett ötletek, eljárások, működési módszerek részesülhetnek szerzői jogi védelemben. Ezzel összefüggésben pedig a Bíróság megállapította, hogy 

a pontos és objektív azonosítás lehetősége hiányzik egy élelmiszer ízének esetében.

Mint a piacesprofit.hu írja, míg mondjuk az irodalmi művek vagy filmalkotások esetében beszélhetünk pontos és objektív kifejezésekről, egy élelmiszer ízének azonosítása az ízérzeten és a tapasztalatokon múlhat, ezek pedig szubjektívek és változóak. 

Ráadásul azok a technológiai eszközök, melyekkel meg lehetne állapítani ízek alapján egyes élelmiszerek közötti hasonlóságot vagy különbséget, jelenleg még nem állnak rendelkezésünkre. 

E körülmények között a Bíróság arra jutott, hogy valamely élelmiszer íze nem minősíthető műnek, és ennél fogva nem részesülhet szerzői jogi védelemben. 

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Hogy elérjük a kitűzött célt, kérjük támogasd rendszeresen a 444-et!

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.