Nem lehet levédetni egy étel ízét az Európai Bíróság döntése szerint

A piacesprofit.hu számolt be az Európai Bíróság ítéletéről, ami egy holland zöldfűszeres krémsajt ügyében született. 

Mint a lap írja, a Heksenkaas egy holland kereskedő által 2007-ben készített tejszínes, zöldfűszeres krémsajt. A termékhez kapcsolódó szellemi tulajdonjogok a holland jog szerint bejegyzett Levolát illetik meg, akire a kereskedő még korábban ezeket átruházta. De 2014-óta gyártja a Smilde nevű cég a Witte Wievenkaas nevű terméket egy holland áruházláncnak.  

A Levola szerint ez a termék az ő krémsajtuknak a lemásolása csupán, ezért a holland bíróságtól kérték, hogy kötelezzék a Smildét a gyártás leállítására. 

A holland bíróságok viszont több kör után az Európai Bírósághoz fordultak, azt kérdezvén, hogy egy élelmiszer íze részesülhet-e a szerzői jogról szóló irányelv szerinti védelemben.

A lap cikke szerint a Bíróság ítéletében arra jutott, hogy egy élelmiszer íze csak akkor részesülhet szerzői jogi védelemben, ha az íz „műnek” minősülhet. A műnek minősülés feltételezi, hogy az érintett tárgy eredeti szellemi alkotás, ezen felül pedig megköveteli ezen eredeti szellemi alkotás kifejezését. 

Ezt a WTO által kijelölt keretek szabják meg, melyhez az EU csatlakozott, és mely szerint a kifejezések, és nem az önmagukban vett ötletek, eljárások, működési módszerek részesülhetnek szerzői jogi védelemben. Ezzel összefüggésben pedig a Bíróság megállapította, hogy 

a pontos és objektív azonosítás lehetősége hiányzik egy élelmiszer ízének esetében.

Mint a piacesprofit.hu írja, míg mondjuk az irodalmi művek vagy filmalkotások esetében beszélhetünk pontos és objektív kifejezésekről, egy élelmiszer ízének azonosítása az ízérzeten és a tapasztalatokon múlhat, ezek pedig szubjektívek és változóak. 

Ráadásul azok a technológiai eszközök, melyekkel meg lehetne állapítani ízek alapján egyes élelmiszerek közötti hasonlóságot vagy különbséget, jelenleg még nem állnak rendelkezésünkre. 

E körülmények között a Bíróság arra jutott, hogy valamely élelmiszer íze nem minősíthető műnek, és ennél fogva nem részesülhet szerzői jogi védelemben. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.