Szép magyar demográfiai siker: irtó ritka és igen aranyos Fülöp-szigeteki leopárdmacska született Debrecenben

Vajon miért kell ilyen vastag védőkesztyű egy ennyire ártalan külsejű kiscicához?

Ma mutatták be a közönségnek a debreceni állatkertben az igen ritka, a kihalással fenyegetett fajok vörös listáján szerepló Fülöp-szigeteki macska kéthetes kandúr kölykét. Az állatkert tavaly óta alapítóként vesz részt a ritkaság európai fajmentő programjában. A cél akkora, stabil állatkerti állományt létrehozni, hogy megkezdődhessen az állat visszatelepítése eredeti élőhelyére.

A leopárdmacskák kelet- és dél-kelet Ázsia elterjedt éjszakai ragadozói. Alapvetően erdőkben élnek és sötétedés után indulnak madarakra és kisebb emlősökre vadászni. Bizonyos szempontból rókaszerű életet élnek, amennyiben, ha nincs vad, szeretnek rájárni az emberek csirkéire is. 

Érdekes, hogy kicsin múlt, hogy az ember ne a leopárdmacskát háziasítsa. Régészeti leletek alapján derüli ki ugyanis, hogy a kései kőkorszakban Dél-Kína egyes részein szoros kapcsolat alakult ki a parasztok és a magtáraikat fosztogató patkányokra vadászó leopárdmacskák között. De aztán úgy alakult, hogy az ember inkább a szintén háziasítás alatt álló házi macskára szavazott.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.