Szép magyar demográfiai siker: irtó ritka és igen aranyos Fülöp-szigeteki leopárdmacska született Debrecenben

Vajon miért kell ilyen vastag védőkesztyű egy ennyire ártalan külsejű kiscicához?

Ma mutatták be a közönségnek a debreceni állatkertben az igen ritka, a kihalással fenyegetett fajok vörös listáján szerepló Fülöp-szigeteki macska kéthetes kandúr kölykét. Az állatkert tavaly óta alapítóként vesz részt a ritkaság európai fajmentő programjában. A cél akkora, stabil állatkerti állományt létrehozni, hogy megkezdődhessen az állat visszatelepítése eredeti élőhelyére.

A leopárdmacskák kelet- és dél-kelet Ázsia elterjedt éjszakai ragadozói. Alapvetően erdőkben élnek és sötétedés után indulnak madarakra és kisebb emlősökre vadászni. Bizonyos szempontból rókaszerű életet élnek, amennyiben, ha nincs vad, szeretnek rájárni az emberek csirkéire is. 

Érdekes, hogy kicsin múlt, hogy az ember ne a leopárdmacskát háziasítsa. Régészeti leletek alapján derüli ki ugyanis, hogy a kései kőkorszakban Dél-Kína egyes részein szoros kapcsolat alakult ki a parasztok és a magtáraikat fosztogató patkányokra vadászó leopárdmacskák között. De aztán úgy alakult, hogy az ember inkább a szintén háziasítás alatt álló házi macskára szavazott.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.