Szép magyar demográfiai siker: irtó ritka és igen aranyos Fülöp-szigeteki leopárdmacska született Debrecenben

ÁLLAT
2018 november 13., 12:59
comments 89
photo_camera Vajon miért kell ilyen vastag védőkesztyű egy ennyire ártalan külsejű kiscicához?

Ma mutatták be a közönségnek a debreceni állatkertben az igen ritka, a kihalással fenyegetett fajok vörös listáján szerepló Fülöp-szigeteki macska kéthetes kandúr kölykét. Az állatkert tavaly óta alapítóként vesz részt a ritkaság európai fajmentő programjában. A cél akkora, stabil állatkerti állományt létrehozni, hogy megkezdődhessen az állat visszatelepítése eredeti élőhelyére.

A leopárdmacskák kelet- és dél-kelet Ázsia elterjedt éjszakai ragadozói. Alapvetően erdőkben élnek és sötétedés után indulnak madarakra és kisebb emlősökre vadászni. Bizonyos szempontból rókaszerű életet élnek, amennyiben, ha nincs vad, szeretnek rájárni az emberek csirkéire is.

Érdekes, hogy kicsin múlt, hogy az ember ne a leopárdmacskát háziasítsa. Régészeti leletek alapján derüli ki ugyanis, hogy a kései kőkorszakban Dél-Kína egyes részein szoros kapcsolat alakult ki a parasztok és a magtáraikat fosztogató patkányokra vadászó leopárdmacskák között. De aztán úgy alakult, hogy az ember inkább a szintén háziasítás alatt álló házi macskára szavazott.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.