Szép magyar demográfiai siker: irtó ritka és igen aranyos Fülöp-szigeteki leopárdmacska született Debrecenben

2018 november 13., kedd 12:59
91
Vajon miért kell ilyen vastag védőkesztyű egy ennyire ártalan külsejű kiscicához?

Ma mutatták be a közönségnek a debreceni állatkertben az igen ritka, a kihalással fenyegetett fajok vörös listáján szerepló Fülöp-szigeteki macska kéthetes kandúr kölykét. Az állatkert tavaly óta alapítóként vesz részt a ritkaság európai fajmentő programjában. A cél akkora, stabil állatkerti állományt létrehozni, hogy megkezdődhessen az állat visszatelepítése eredeti élőhelyére.

A leopárdmacskák kelet- és dél-kelet Ázsia elterjedt éjszakai ragadozói. Alapvetően erdőkben élnek és sötétedés után indulnak madarakra és kisebb emlősökre vadászni. Bizonyos szempontból rókaszerű életet élnek, amennyiben, ha nincs vad, szeretnek rájárni az emberek csirkéire is. 

Érdekes, hogy kicsin múlt, hogy az ember ne a leopárdmacskát háziasítsa. Régészeti leletek alapján derüli ki ugyanis, hogy a kései kőkorszakban Dél-Kína egyes részein szoros kapcsolat alakult ki a parasztok és a magtáraikat fosztogató patkányokra vadászó leopárdmacskák között. De aztán úgy alakult, hogy az ember inkább a szintén háziasítás alatt álló házi macskára szavazott.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt