Több mint 300 rakétát lőttek ki Izraelre Gázából

2018 november 13., kedd 5:37
452

Már több halálos áldozata is van a palesztinok és az izraeliek közötti újabb összecsapásoknak, amik azután kezdődtek, hogy egy izraeli akcióban megöltek hét palesztin fegyverest.

Hétfő este egy ember meghalt Izraelben a Gázai övezetből indított rakétatámadásokban, a dél-izraeli Askelónban. A Haaretz szerint közel 370 rakétát lőttek ki az izraeli területekre, amiből a Vaskupola nevű rakétavédelmi rendszer 60-at tudott elkapni. 

Fotó: STRINGER/dpa Picture-Alliance/AFP

A 40 éves férfi a saját házában volt, amikor becsapódott a palesztin övezetből kilőtt rakéta. Ő az első civil halálos áldozata Izraelben a hétfőn fellángolt fegyveres konfliktusnak.A becsapódás idején két nő is a házban volt, ők is megsebesültek, állapotuk válságos.

Az izraeli mentőszolgálat keddre virradóra a Twitteren közölte, hogy a palesztin támadásoknak 53 izraeli sebesültje van. Nagy részük könnyebb, illetve közepesen súlyos sebesüléseket szenvedett, vagy pánikrohamot kapott, de két embernek válságos az állapota. 

Palesztin részről három halottja és 15 sebesültje van a fegyveres konfliktusnak, azon a  hét palesztinon kívül, akit izraeli kommandósok öltek meg a vasárnap éjszakai gázai bevetésükön, és amely miatt másnap fellángolt a fegyveres viszály az izraeli hadsereg és gázai palesztin fegyveres csoportok között.

Az izraeli védelmi minisztérium szerint a harci gépek és helikopterek, drónok és harckocsik néhány óra alatt az övezetet uraló Hamász és az Iszlám Dzsihád nevű iszlamista szervezet közel hetven létesítményére mértek csapásokat, válaszul az övezetből indított rakétázásra. Az izraeli gépek leromboltak egy szállodát, amely a palesztin belügyminisztériumnak volt alárendelve, illetve a Hamász tévéjének székházát is.

António Guterres ENSZ-főtitkár a lehető legnagyobb önmérsékletre szólított fel hétfőn mindenkit. Szóvivője, Farhan Hak tájékoztatott arról is, hogy Nikolaj Mladenov, az ENSZ közel-keleti megbízottja Egyiptommal együtt a nyugalom helyreállításán fáradozik. (BBC/Haaretz/MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt