Tüntetéseket szervező aktivistákat hallgatnak ki Szlovákiában, hogy kiderítsék, Soros György puccsolta-e meg Fico kormányát

2018 november 13., kedd 12:19
149

A Paraméter ír arról a legnagyobb független szlovák lap, a Denník N nyomán, hogy a  Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) korrupcióellenes egysége Peter Hraško NAKA-igazgató parancsára kihallgatta a Tisztességes Szlovákiáért mozgalom aktivistáit.

Ez a mozgalom volt az, amely a februári Kuciak-gyilkosság után országszerte kormányellenes tüntetéseket szervezett.  

A beidézett aktivisták 

A lap értesülései szerint az utóbbi napokban több fiatal aktivistát is kihallgattak, a vizsgálat államcsíny szervezése és korrupció gyanúja miatt folyik.

A fiatal aktivisták ellen azért indult eljárás, mert névtelen feljelentés érkezett ellenük, mely szerint államcsínyt szerveztek, és Soros György fizeti őket. Ezt a beidézett személyek a vizsgálótiszttől tudták meg. Egyikük,  Juraj Šeliga hozzátette: 

"A vizsgálótiszt azt mondta nekünk, hogy ő a kukába dobta volna a feljelentést, de a NAKA igazgatójának utasítására ki kell vizsgálnia az ügyet"

A vizsgálótiszt többek között azt kérdezte az aktivistáktól, hogy hajlandóak-e önkéntesen a nyomozóhatóság rendelkezésére bocsátani személyes bankszámlakivonataikat. Ezt ők hatósági zaklatásnak minősíttették, és álláspontjukat jegyzőkönyveztették is.

A szlovák belügyminiszter, Denisa Saková elmondása szerint nem tudott a feljelentésről, és ezt állította az országos rendőrfőkapitány, Milan Lučanský is. Ugyanakkor a kapitány hozzátette, hogy a rendőrségnek kötelessége utánajárni minden feljelentésnek. 

Érdekesség, de a névtelen feljelentés sokban hasonlít az egykori miniszterelnök, Robert Fico korábbi kijelentésére, melyet október 18-án mondott el egy interjúban, és melyet épp tegnap osztott meg újra Facebook-oldalán. Ebben a nyilatkozatában tényként beszélt arról, hogy Soros áll a tüntetések mögött, pedig ezzel kapcsolatban eddig semmiféle bizonyíték nem merült fel: 

"Ma már tudjuk, hogy a Kuciak-gyilkosságot követő tüntetések szervezői olyan szervezetekből származnak, amelyeket George Soros fizet. Mi jól tudjuk, ki kivel találkozott, és milyen szerepet játszott abban az időben. Minden nyilvánosságra kerül, amikor majd kiderül, ki rendelte meg a gyilkosságot."

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt