Japán 10 napos munkaszünettel ünnepli a jövőre lemondó Akihito császárt

Akihito császár 2016 január 2-ánFotó: KAZUHIRO NOGI

10 napos, különleges ünnep megtartásáról döntött szerdán a japán kormány annak tiszteletére, hogy jövő áprilisban Akihito császár átadja uralkodói címét fiának, Naruhito hercegnek.

200 éve nem fordult elő, hogy a császár öként mondott volna le hatalmáról. Az 1989 óta uralkodó Akihito decemberben lesz 85 éves, idős kora és egészségügyi állapota miatt döntött úgy, hogy átadja fiának a trónt. 

A ceremóniára április 30-án kerül sor, ezt követi majd 10 munkaszüneti nap egész Japánban. Az esemény a japán aranyhét idejére esik, így április 29, május 3 és május 6 már eddig is szabadnapnak számított. Az ünnepi jogszabály most április 30-at, május 1-ét és május 2-át is szabadnappá nyilvánította, így jön ki a 10 napos ünnep. 

A második világháború óta harmadik alkalommal dönt törvényi szinten a japán kormány különleges munkszüneti ünnepről.

Legutóbb 1993-ban került ilyesmire sor, amikor a most trónra lépő Naruhito herceg feleségülvette Masako hercegnő a tokiói birodalmi palotában. (Telegraph)

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Hogy elérjük a kitűzött célt, kérjük támogasd rendszeresen a 444-et!

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.