Még mindig nem bánunk elég emberségesen a haszonállatokkal Európában

ÁLLAT
2018 november 14., 12:30
comments 104

Az Európai Számvevőszék szerint továbbra is tapasztalhatóak hiányosságok Európában a haszonállatokkal való bánásmód terén. A szervezet által szerdán közzétett jelentés szerint több területen is tapasztalható előrelépés, máshol viszont  „széles szakadék tátong a célok és a gyakorlati végrehajtás között”.  

Disznóvágás Burgo de Osmában, Kasztíliában 2018 januárban
photo_camera Disznóvágás Burgo de Osmában, Kasztíliában 2018 januárban Fotó: Alvaro Fuente/NurPhoto

A számvevőszék tapasztalata az, hogy idővel a tagállamok minden területen végrehajtják az ajánlásokat, de ez gyakran sokkal tovább tart az ígérteknél. 

Egyes területeken már jelentős előrelépések tapasztalhatóak, így például a kocák csoportos tartásának körülményei nagyot javultak, és a tojótyúkokat mozgásukban túlzottan korlátozó hagyományos ketrecek betiltása is jól halad. Vannak azonban továbbra is problémás pontok: 

  • a sertések rutinszerű farokkurtítása, 
  • a hosszú távolságra történő szállításra és a szállításra alkalmatlan állatok szállítására vonatkozó szabályok betartása, 
  • valamint a vágás során alkalmazott kábítási eljárások

sok helyen az alapvető minimálkövetelményeknek sem felelnek.

A számvevőszék összességében elégedett a hatósági ellenőrzések minőségével, de azt tanácsolja az illetékes hatóságoknak, hogy jobban fókuszáljanak azokra a területekre, ahol nagyobb a szabálytalanság kockázata, és igyekezzenek hatékonyabban felhasználni az ellenőrzések során illetve a panaszokon keresztül beérkező információkat. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.