Még mindig nem bánunk elég emberségesen a haszonállatokkal Európában

Több 444 videó?
Szeretném

Az Európai Számvevőszék szerint továbbra is tapasztalhatóak hiányosságok Európában a haszonállatokkal való bánásmód terén. A szervezet által szerdán közzétett jelentés szerint több területen is tapasztalható előrelépés, máshol viszont  „széles szakadék tátong a célok és a gyakorlati végrehajtás között”.  

Disznóvágás Burgo de Osmában, Kasztíliában 2018 januárbanFotó: Alvaro Fuente/NurPhoto

A számvevőszék tapasztalata az, hogy idővel a tagállamok minden területen végrehajtják az ajánlásokat, de ez gyakran sokkal tovább tart az ígérteknél. 

Egyes területeken már jelentős előrelépések tapasztalhatóak, így például a kocák csoportos tartásának körülményei nagyot javultak, és a tojótyúkokat mozgásukban túlzottan korlátozó hagyományos ketrecek betiltása is jól halad. Vannak azonban továbbra is problémás pontok: 

  • a sertések rutinszerű farokkurtítása, 
  • a hosszú távolságra történő szállításra és a szállításra alkalmatlan állatok szállítására vonatkozó szabályok betartása, 
  • valamint a vágás során alkalmazott kábítási eljárások

sok helyen az alapvető minimálkövetelményeknek sem felelnek.

A számvevőszék összességében elégedett a hatósági ellenőrzések minőségével, de azt tanácsolja az illetékes hatóságoknak, hogy jobban fókuszáljanak azokra a területekre, ahol nagyobb a szabálytalanság kockázata, és igyekezzenek hatékonyabban felhasználni az ellenőrzések során illetve a panaszokon keresztül beérkező információkat.