Megkezdődött El Chapo Guzmán pere: ártatlannak vallja magát a világ legnagyobb drogbárója

2018 november 14., szerda 5:32
43
Guzmánt 2016 január 8-án fogták el Mexikóvárosban Fotó: ALFREDO ESTRELLA

New York-ban kedden elkezdődött a mexikói drógbáró, Joaquin „El Chapo” Guzmán régóta várt pere. A vád szerint  a „Köpcös” Amerika legsúlyosabb drogkartelljét  vezette 1989 és 2014 között: az általa működtetett drogszervezet becslések szerint napi 10 millió dollár értékben szállított kokaint az Egyesült Államokba. 

Guzmánt 2016 januárjában kapcsolták le Mexikóvárosban, most 17 vádpont miatt állították bíróság elé.

Némileg váratlan módon Guzmán ügyvédjei azzal nyitották a tárgyalást, hogy az ügyészség elkövette azt a hibát, amit az amerikai közvélemény már elkövetett, és elhitte az El Chapo-mítoszt, csak azért, hogy elvonja a figyelmet az amerikai hatóságok kudarcáról a drogok elleni háborúban. 

Védője, Jeffrey Lichtman szerint Guzmán egyszerű bűnbak és otthon a helye. A védelem azzal is próbálkozik, hogy rákenje a drogmocskot egy másik báróra, Ismael “El Mayo” Zambadára  aki szerintük azért lehet még szabadlábon, mert Guzmánnal ellentétben ő lefizette a mexikói hatóságokat. (El Chapo 1993-ban még Zambadával alapította meg a Sinaloa kartellt.) 

Az ügy nyilvánosságára jellemző, hogy Enrique Peña Nieto mexikói elnök azonnal reagált, és kamunak minősítette a védekezést. 

Guzmán természetesen jelen volt a tárgyaláson, felesége Emma Coronel is megjelent, de nem érintkezhettek.  

Guzmán felesége, Emma Coronel érkezik a tárgyalásra New Yorkban 2018 november 13-án Fotó: DON EMMERT/AFP

Az ügyész annyit árult el, hogy a végsőkig harcolnak majd azért, hogy El Chapo börtönben maradjon élete végéig, és egykori kartelltagokat is be fognak idézni a bíróságra ennek érdekében. (Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt