Az NVB nem hitelesítette a lakástakarékokról szóló jobbikos és momentumos népszavazási kérdéseket

POLITIKA
2018 november 15., 16:15
comments 69

Nem hitelesítette a korkedvezményes nyugdíj szabályainak változtatásáról és a lakástakarék-pénztárak állami támogatásának visszaállításáról szóló jobbikos és momentumos népszavazási kérdéseket a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).

  1. A Mozdonyvezetők Szakszervezete két kérdést nyújtott be hitelesítésre. Az egyik kérdés arra irányult, hogy az Országgyűlés a korkedvezményes nyugellátást a 2011. december 30-án hatályos tartalommal szabályozza. Az NVB a hitelesítést a benyújtás formai hiányosságaira és egyértelműségi okokra hivatkozva tagadta meg, továbbá azért, mert „kizárt” tárgykört érint, a költségvetést.
  2. A szakszervezet másik kérdése arra vonatkozott, hogy a 2011. december 30-án hatályban volt rendelkezések szerinti korkedvezményes nyugdíjat ismételten igénybe vehessék a korkedvezményre jogosító munkakörben foglalkoztatottak 2019. január 1-től. Az NVB ezt a kezdeményezést is ugyanazokkal az okokkal utasította el.
  3. Donáth Anna Júlia, a Momentum Mozgalom alelnöke magánszemélyként kezdeményezte, hogy az Országgyűlés módosítsa a lakástakarék-pénztárakról szóló törvényt, és az állami támogatásra vonatkozó szabályokat a 2018. október 17. után kötött szerződésekre is alkalmazzák. De az NVB szerint a kérdés az Országgyűlést a költségvetési törvény módosítására kötelezné, ezért nem hitelesíthető.
  4. Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke magánszemélyként szintén a lakástakarék-pénztárakkal kapcsolatban nyújtott be kérdést: az Országgyűlés alkosson-e törvényt arról, hogy az állam továbbra is a lakástakarék-pénztáraknál elhelyezett összeg 30 százalékával, legfeljebb évi 72 ezer forinttal támogassa a lakáscélú előtakarékosságot. Az NVB szerint ez a kérdés sem hitelesíthető, mert szintén a költségvetés módosítására (kizárt tárgykörre) irányul.

Az NVB határozatai nem jogerősek, azokkal szemben 15 napon belül lehet jogorvoslattal fordulni a Kúriához. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.