Az Olsen banda utolsó tagja is meghalt

2018 november 15., csütörtök 19:27
54

83 évesen meghalt Morten Grunwald dán színész, akinek a halálával a legendás filmbéli bűnözőcsoport, az Olsen-banda utolsó tagja távozott az élők sorából.

A színész Bennyt, a banda jellegzetes táncos járásáról ismert sofőrjét alakította, aki kockás zakót, rózsaszín inget és a sárga zokniját látni engedő, rövid szárú nadrágot viselt a 14-részes krimikomédia-sorozatban.

Morten Grunwald középen Fotó: Svend Aage Mortensen/Ritzau Scanpix/AFP

A két másik Olsen-színész közül Poul Bundgaard 1998-ban, Ove Sprogøe pedig 2004-ben hunyt el.

A dán vígjátéksorozat idén ünnepelte az 50. évfordulóját. Eredetileg nem terveztek sorozatgyártást, de az 1968-ban forgatott első rész olyan népszerű lett Dániában, hogy már a következő évben elkészült a folytatás, onnantól pedig majdnem minden évben bemutattak egy újabb filmet.

A sorozat népszerű lett az egykori kommunista Kelet-Németországban, Magyarországon és Lengyelországban is, Norvégiában és Svédországban pedig saját verziót forgattak belőle.

Morten Grunwaldot nem zavarta a komikus szerep, aminek a hírnevét köszönhette, később azt mondta, örül, hálás és büszke, hogy része lehetett a sikeres sorozatnak, és egyáltalán nem bánta, ha Bennyként szólították meg az utcán.

Grunwald sikeres volt színházi színészként és rendezőként is. A moziban legutóbb 2014-ben volt látható: a Csendes szív című filmben egy férjet alakított, akinek felesége öngyilkos lesz a gyógyíthatatlan betegsége miatt. 2017-ben elbúcsúzott a színháztól is.

Grunwald októberben egy interjúban fedte fel, hogy tüdőrákja van, és nem tudja, meddig fog élni. A felajánlott sugárkezelést elutasította, mint mondta, „hosszú és jó életem volt”. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt