Az Olsen banda utolsó tagja is meghalt

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

83 évesen meghalt Morten Grunwald dán színész, akinek a halálával a legendás filmbéli bűnözőcsoport, az Olsen-banda utolsó tagja távozott az élők sorából.

A színész Bennyt, a banda jellegzetes táncos járásáról ismert sofőrjét alakította, aki kockás zakót, rózsaszín inget és a sárga zokniját látni engedő, rövid szárú nadrágot viselt a 14-részes krimikomédia-sorozatban.

Morten Grunwald középenFotó: Svend Aage Mortensen/Ritzau Scanpix/AFP

A két másik Olsen-színész közül Poul Bundgaard 1998-ban, Ove Sprogøe pedig 2004-ben hunyt el.

A dán vígjátéksorozat idén ünnepelte az 50. évfordulóját. Eredetileg nem terveztek sorozatgyártást, de az 1968-ban forgatott első rész olyan népszerű lett Dániában, hogy már a következő évben elkészült a folytatás, onnantól pedig majdnem minden évben bemutattak egy újabb filmet.

A sorozat népszerű lett az egykori kommunista Kelet-Németországban, Magyarországon és Lengyelországban is, Norvégiában és Svédországban pedig saját verziót forgattak belőle.

Morten Grunwaldot nem zavarta a komikus szerep, aminek a hírnevét köszönhette, később azt mondta, örül, hálás és büszke, hogy része lehetett a sikeres sorozatnak, és egyáltalán nem bánta, ha Bennyként szólították meg az utcán.

Grunwald sikeres volt színházi színészként és rendezőként is. A moziban legutóbb 2014-ben volt látható: a Csendes szív című filmben egy férjet alakított, akinek felesége öngyilkos lesz a gyógyíthatatlan betegsége miatt. 2017-ben elbúcsúzott a színháztól is.

Grunwald októberben egy interjúban fedte fel, hogy tüdőrákja van, és nem tudja, meddig fog élni. A felajánlott sugárkezelést elutasította, mint mondta, „hosszú és jó életem volt”. (MTI)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 4,3 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.