Korrupcióért 11 és 9 év börtönre ítéltek két volt minisztert Szlovákiában

Hatáskörrel való visszaélés és közbeszerzés befolyásolása vádpontokban bűnösnek találta, és sokéves szabadságvesztésre ítélte a szlovák legfelsőbb bíróság a Szlovák Nemzeti Párt két volt miniszterét egy több mint 10 évvel ezelőtti ügyben.

A most jogerősen 11 és 9 év fogházra és 30 ezer euró (kb. 10 millió forint) pénzbírságra ítélt Marián Janusek és Igor Stefanov egymás után vezette az építésügyi és vidékfejlesztési minisztériumot. A „faliújságtender-botrány” néven elhíresült ügyük még 2007-re, az első Fico-kormány idejére nyúlik vissza, és a maga idejében nagy botrányt kavart.

Az ügy hátterében az állt, hogy a tárca vezetése úgy hirdetett meg egy kb. 100 millió eurós közbeszerzési pályázatot, hogy a felhívást csak a minisztérium egyik zárt folyosóján, egy jelöletlen faliújságra tűzték ki. A pályázat alapján – amíg azt végül érvénytelenítették – közel 13 millió eurót fizetett ki a minisztérium. Az ügyben – mivel EU-s projektről volt szó – az Európai Bizottság eljárást indított Szlovákiával szemben, majd leállította a tender költségeinek kifizetését is.

A botrány miatt Robert Fico akkori kormányfő menesztette Marián Janusek minisztert, de a helyére Igor Stefanovot, a pályázati kiírás egyik előkészítőjét nevezték ki. A kormány 2009 áprilisában arra kötelezte a minisztert, hogy mondja fel a szerződést, amit ugyan Stefanov meg is tett, de Fico az Állami Számvevőszék és a Közbeszerzési Hivatal vizsgálata után végül őt is menesztette.

Janusek ellen még 2011-ben, Stefanov ellen egy évvel később indult eljárás. Az utóbbi ellen azért később, mert az akkor már ellenzéki parlamenti képviselő Stefanov mentelmi jogának felfüggesztését a legfőbb ügyészség először elutasította.

A szlovák legfelsőbb bíróság mostani ítélete már a sokadik az ügyben, és ez a döntés gyakorlatilag megerősítette a bazini (Pezinok) székhelyű különleges büntetőbíróság tavaly hozott ítéletét, csak annyiban változtatott azon, hogy Janusek büntetését egy évvel mérsékelte. Az ítéletet a legfelsőbb bíróság a két vádlott távollétében hozta meg, mert mindketten engedélyt adtak arra, hogy a tárgyalást így tartsák meg. Ezzel ugyanis elkerülhették, hogy a tárgyalóteremből rögtön a börtönbe vigyék őket. (MTI)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.