Trump szerint álruhás idegenek csalták el a floridai szenátorválasztást

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Donald Trump, aki saját megválasztása után is választási csalást emlegetett, és még egy bizottságot is felállított a szerinte tömeges csalások kivizsgálására, megint választási csalást vizionál. 2016-ban ennek apropóján már megtudhattuk, hogy az Egyesült Államokban annyira nem jellemző a választási csalás, hogy gyakorlatilag nem létezőnek minősíthetjük a jelenséget. Ezt végül még az elnök által felállított bizottság is kénytelen volt elismerni. Most is valószínűleg minden alapot nélkülöznek az elnök vádjai, legalábbis ő maga bizonyítékkal nem, csak egy őrületes hülyeséggel szolgált. Trump szerint ugyanis már az is elég a szavazáshoz, ha valaki vesz egy doboz müzlit.

Floridában rendkívül szoros lett a szenátorválasztás eredménye. Az első összesítések alapján a republikánus jelölt, az egykori kormányzó, Rick Scott negyvenezer szavazattal nyert, de például a demokraták bázisának számító Dade megyében nagyon sok olyan szavazólapot találtak, ahol a szenátor kivételével minden másra szavaztak a választók - ez rendszerszintű hibát feltételez.

Az azóta tartó újraszámlálásokat maga Scott is csalásvádakkal próbálta befolyásolni, ezért egy szövetségi bíró már figyelmeztette is, hogy tartózkodjon a minden alapot nélkülöző vádaskodástól.

Florida mellett még Georgiában húzódott el az eredményhirdetés, ahol a republikánus kormányzójelölt, a választások lebonyolításáért is felelős Brian Kemp a választás előtt tömegesen diszkvalifikált választókat, akiknek hivatalos okmányokkal kellett volna igazolniuk, hogy a nevüket csak elgépelték a választói névjegyzékben. Ez különösen hátrányosan érintette a kisebbségi - jellemzően a demokratákkal szimpatizáló - választókat, akik között nagyobb arányban vannak olyanok, akiknek nincs az Egyesült Államokban amúgy nem is kötelező személyazonosító okmányuk. (Via The Guardian)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.