Trumpék tagadják, hogy fontolóra vették volna Gülen kiadatását

2018 november 17., szombat 15:22
49

Az amerikai kormány nem vette fontolóra az USA-ban önkéntes száműzetésben élő török hitszónok, Fethullah Gülen kiadatását Törökországnak - mondta Donald Trump amerikai elnök, tagadva az amerikai sajtóban megjelent értesüléseket. „Nem fontolgatunk ilyesmit” – jelentette ki Trump újságírói kérdésre felelve. Azt mondta, jó a viszonya Recep Tayyip Erdogan török államfővel, és szívesen javítana az amerikai-török kapcsolatokon, és Szaúd-Arábiát az USA valóban nagyszerű szövetségeseként jellemezte munkahelyek és gazdaságfejlesztés tekintetében.

Elsőként az NBC televízió jelentette csütörtök este két meg nem nevezett kormányzati forrásra hivatkozva, hogy az amerikai kormányzat tisztségviselői felkérték az illetékes hatóságokat, vizsgálják meg Fethullah Gülen kiutasításának jogi lehetőségeit. A New York Magazine pénteki értesülései szerint a Trump-kormány ezzel a lépéssel kívánná elérni Törökországnál, hogy ne gyakoroljon nyomást Rijádra a szaúdi újságíró, Dzsamal Hasogdzsi isztambuli meggyilkolásának ügyében. Ankara megint követelte Gülen kiadatását, mivel a hitszónok hálózatát teszi felelőssé a 2016 nyarán történt puccskísérletért.

Az amerikai igazságügyi minisztérium pénteken közleményben tagadta, hogy Gülen kiadatását megvitatásra került volna. Trump ugyanakkor szorosabb kapcsolatokra törekszik Szaúd-Arábiával, amit a szunnita királysággal kötendő több milliárd dollár értékű fegyverszállításokkal és Irán közel-keleti befolyásának feltartóztatásával indokol. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt