Állítólag a kormány megtiltotta a magyarországi román tanároknak, hogy részt vegyenek a szombati gyulai román centenáriumi ünnepségen

A román Népi Mozgalom Párt elnöke vasárnapi sajtótájékoztatóján azt állította, hogy

a budapesti kormányzat megtiltotta a magyarországi román tanároknak, hogy részt vegyenek a szombati gyulai román centenáriumi ünnepségen, 

írja a Transindex. Eugen Tomac szerint több tanártól érkezett hír arról, hogy "megfenyegették őket, hogy megrovásban részesítik, amennyiben részt vesznek a Nagyrománia megalakulásának századik évfordulója alkalmából szervezett ünnepségen." Szerinte ezért többen le is mondták a részvételüket, ami miatt "igen kényelmetlen helyzetben találtuk magunkat, hogy olyan tanárok, akiket kitüntettek volna azért, hogy hozzájárulnak a román identitás megőrzéséhez Magyarországon, nem jöttek el felvenni oklevelüket."

"Saját bőrömön tapasztaltam, hogy milyen, amikor egy szomszéd ország primitív románellenes politikát folytat. (...) Írásban fogom kérni a külügyminisztériumot, hogy reagáljon a budapesti kormány e brutális románellenes támadására,"

jelentette ki. Hozzátette: "képzeljék el, mi történne, ha a romániai magyar tanároknak megtiltanák, hogy részt vegyenek a magyar közösség által szervezett eseményeken. Tiszteletet kérni annyit jelent, hogy te is megadod a tiszteletet másoknak."

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.