Egy hat éve eltűnt Picasso-képet találhattak Romániában a föld alá temetve

külföld
2018 november 18., 13:01
comments 51

Holland állampolgárok rendkívüli értékes festményt találtak a romániai Tulcea megyében elásva - közölte vasárnap a News.ro hírügynökség. Vélhetően a rotterdami műcsarnokból román műkincsrablók által 2012-ben ellopott hét nagy értékű festmény egyikéről, Picasso Harlequin fej című alkotásáról van szó. A rablás során - amely mindössze három percen keresztül tartott - Picasso mellett Monet és Gauguin festményeket is elvittek a rablók.

photo_camera Az egyik ellopott kép hűlt helye Rotterdamban Fotó: ROBIN UTRECHT/AFP

A festményt a megtalálói szombaton este bevitték Hollandia bukaresti nagykövetségére. A nagykövetség azonnal értesítette a román hatóságokat, amelyek nyomozást indítottak az ügyben. A műalkotást a Román Művészeti Múzeumba szállítják szakértői vizsgálatra.

A hírt megerősítette a román ügyészség és holland külügyminisztérium is, hozzátéve, hogy a kép eredetiségét még vizsgálják.

A festményt Mira Feticu Hollandiában élő román származású írónő találta meg egy másik, meg nem nevezett holland személlyel együtt. Feticu 2015-ben regényt írt a rotterdami műkincslopásról. Állítása szerint tíz nappal ezelőtt névtelen román nyelvű levelet kapott, melyben a levélíró megjelölte számára az elásott műkincs helyét.

A műkincsrablás miatt 2014-ben elítéltek négy román állampolgárt. Egyikük, Olga Dogaru azt mondta, elégette a festményeket, hogy így védje a fiát, aki nem tudott rajtuk túladni. Később ezt a vallomást visszavonta. (MTI, france24.com)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt