Tőkés: Gyulafehérvárra és Trianonra az egyetlen és helyes válasz az autonómia

politika
2018 november 18., 16:05

Az 1918-as gyulafehérvári határozatban tett, máig beváltatlan autonómiaígéretet kérte számon Bukaresten a centenáriumi nagygyűlés Székelyföldön. Az MTI beszámolója szerint a Sepsiszentgyörgy főterén tartott rendezvényen Tőkés László kijelentette: 

"a történelem már túlhaladott azon, hogy a Nagy Háború győztes hatalmai semmibe vették a magyarok önrendelkezési jogát, ma már Gyulafehérvárra és Trianonra az egyetlen és helyes válasz az autonómia" 

photo_camera Fotó: Veres Nándor/MTI/MTVA

Az EP-képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke hozzátette: az 1918-as gyulafehérvári határozatban a románság "teljes nemzeti szabadságot" ígért az együtt élő népek számára, vagyis területi és személyi elvű autonómiát, amit Románia sohasem teljesített, de az erdélyi magyarság nem törődhet bele a jogfosztásba.

"Területért jogokat követelünk. Hogyha már a hazánktól megfosztottak minket, új hazánkban, közös országunkban legalább alapvető emberi és kollektív jogainkat biztosítsák cserében," 

mondta. Az esemény egyetlen román szónoka, Sabin Gherman szerint ha Bukarest autonómiát biztosítana a történelmi régióknak, az fejlődést hozna az egész országnak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.