Tőkés: Gyulafehérvárra és Trianonra az egyetlen és helyes válasz az autonómia

Az 1918-as gyulafehérvári határozatban tett, máig beváltatlan autonómiaígéretet kérte számon Bukaresten a centenáriumi nagygyűlés Székelyföldön. Az MTI beszámolója szerint a Sepsiszentgyörgy főterén tartott rendezvényen Tőkés László kijelentette: 

"a történelem már túlhaladott azon, hogy a Nagy Háború győztes hatalmai semmibe vették a magyarok önrendelkezési jogát, ma már Gyulafehérvárra és Trianonra az egyetlen és helyes válasz az autonómia" 

Fotó: Veres Nándor/MTI/MTVA

Az EP-képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke hozzátette: az 1918-as gyulafehérvári határozatban a románság "teljes nemzeti szabadságot" ígért az együtt élő népek számára, vagyis területi és személyi elvű autonómiát, amit Románia sohasem teljesített, de az erdélyi magyarság nem törődhet bele a jogfosztásba.

"Területért jogokat követelünk. Hogyha már a hazánktól megfosztottak minket, új hazánkban, közös országunkban legalább alapvető emberi és kollektív jogainkat biztosítsák cserében," 

mondta. Az esemény egyetlen román szónoka, Sabin Gherman szerint ha Bukarest autonómiát biztosítana a történelmi régióknak, az fejlődést hozna az egész országnak.

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.