A hajléktalan emberek miatt a jövőben lezárnák a nagyobb budapesti aluljárókat éjszakára egy kormányzati előterjesztés szerint

POLITIKA
2018 november 19., 05:48
comments 446

A hvg.hu számolt be arról, hogy birtokába jutottak egy kormányzati előterjesztésnek, mely értelmében a jövőben éjszakára lezárnák a budapesti aluljárókat.

Mint a lap beszámol róla, az októberben hatályba lépő, a hajléktalanság büntethető szabályok bevezetésével párhuzamosan több minisztérium és fővárosi szakmai szervezet is dolgozott azon, hogy mi legyen e fellépés következő állomása. A kidolgozott tervek közül jutott el két dokumentum a laphoz. A cikk szerint ezek precíz, alaposan kidolgozott, több körben egyeztetett anyagok, így bár csak előterjesztések, de látszik, hogy komoly munka van bennük, és hamarosan a kormány elé kerülhetnek.

Az előterjesztéseket az EMMI készítette, több másik szervezet bemutatásával. A cikk szerint ha megvalósulnának, akkor a budapestiek életét leginkább az a módosítás alakítaná, mely szerint éjszakára lezárnák az aluljárókat.

Az előterjesztés szerint

„Egyértelműen látszik, hogy a fővárosi aluljárók rendezett állapotának hosszú távú fenntartásához az éjszakai lezárásuk elengedhetetlen”

Így a kiemelt helyen lévő aluljárókat zárva tartanák, amikor nem járnak a metrók. Ez persze nemcsak a hajléktalanokat érintené, hanem az éjszaka a városban közlekedő többi embert is.

A tervekből az is kiderül, hogy az aluljárók lezárása két ütemben történne, mivel nem mindenhol oldható meg azonnal az éjszakai gyalogos forgalom felszínre terelése. Van, ahol ehhez zebrákat és lámpákat kéne elhelyezni.

A tervek szerint az első ütemet már akár idén végre lehetne hajtani. Ekkor a forgalomtechnikai módosítás nélkül lezárható aluljárókkal kezdenének, így a Deák téri, a Corvin negyedi, a Kálvin téri, az Új-Buda központi, a Móricz Zsigmond téri, az Ecseri úti, a Váci úti, a Boráros téri és a Lehel téri déli aluljárót zárnák le.

A BKK becslése szerint ez 96 millió forintba kerülne.

A lap birtokába jutott dokumentumokban ezenkívül szerepel egy új, a legsúlyosabb állapotban lévő hajléktalanok számára létrehozott, speciális gondozó otthon terve is. Ezt Újpesten, a korábbi Árpád úti kórház területére képzelték el, itt 150 főt lehetne fogadni.

Egy harmadik javaslat pedig további forrásokat kér a hajléktalanellátás javára: ezzel 346 új férőhely jöhetne létre, a Vöröskereszt fővárosi és somogyi szervezetének, az evangélikus egyháznak, a Baptista Integrációs Központnak vagy a pécsi Támasz Alapítványnak a részvételével.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.