Végrehajtást rendelnek el Németh Szilárd ellen, mert bírósági ítélet ellenére sem hajlandó elnézést kérni az Eötvös Károly Intézettől

bűnügy
2018 november 19., 11:20
comments 269

Közleményt adott ki az Eötvös Károly Intézet, mely szerint 2017 márciusában beperelték Németh Szilárdot, a Fidesz alelnökét, mert egy nyilatkozatában azt mondta, az Eötvös Intézet a Közhasznúsági jelentésében megjelöltnél „sokkal, de sokkal nagyobb lóvét” kapott Soros György alapítványaitól, azaz nyilván meghamisították közhasznúsági jelentésünket. 

Ezt azzal egészítette ki Németh a közlemény szerint, hogy a nemzetbiztonsági szolgálatok képviselői a Nemzetbiztonsági Bizottság ülésén nyilatkoztak erről, amely tájékoztatást a bizottságban ülő ellenzéki képviselők ugyancsak meghallgatták. 

Mint a szervezet most fogalmazott, „híresztelése számunkra azért is fenyegető volt, mert jogszerűen Magyarországon csakis bűncselekménnyel, illetve terrorgyanúval illetett személyeket, súlyos bűncselekmények gyanúsítottjait szabad lehallgatni”.

Az Eötvös Károly Intézet 2017. december 1-én a Fővárosi Törvényszéken elsőfokon megnyerte a Németh Szilárd állításai miatt indított pert, mivel Németh Szilárd az Eötvös Károly Intézet jóhírnevét sértő állításait nem tudta bizonyítani.Ezt a pereskedést 2018. április 17-én másodfokon immár jogerősen ugyancsak megnyerték.

Mint írják, Németh Szilárd az őt elmarasztaló és kötelező ítéletet azóta sem hajtotta végre. Emiatt vele szemben az Eötvös Károly Intézetnek végrehajtási eljárást kellett indítania.

A Fővárosi Törvényszék 2018. november 15-én a végrehajtás tárgyában kelt végzése elrendeli, hogy Németh Szilárd, saját költségén hozza nyilvánosságra közleményben kifejezett sajnálkozását.  Egyben kötelezi a Fidesz országgyűlési képviselőjét, hogy mivel megsértette az Eötvös Károly Közpolitikai Nonprofit Közhasznú kft-nek a jóhírnév védelméhez fűződő személyiségi jogát, fizessen 15 napon belüI az intézet részére 350 000 forint sérelemdíjat, valamint összesen 102 000 forint perköltséget.

A bíróság elrendelte az adósság végrehajtását.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.