Ivanka Trump hasonló emailügybe keveredett, mint Hillary Clinton 2016-ban, az elnökválasztási kampányban

Tbg
külföld
2018 november 20., 09:26
comments 66

Az amerikai elnök lánya, Ivanka Trump több száz, hivatalos emailt küldött el saját, személyes emailfiókjából tavaly, derült ki egy belső vizsgálatból, írja a Washington Post. 

Az ügy nemcsak azért kínos, mert Ivanka Trump a Fehár Ház egyik elnöki tanácsadója, ezért emailforgalmának nemzetbiztonsági kokcázatai vannak, hanem mert apja a 2016-os elnöki kampányt tulajdonképpen azzal nyerte meg kampányban azzal növelte népszerűségét, hogy világméretű botrányt csinál a demokrata elnökjelölt, Hillary Clinton hivatalos, de privát platformon folytatott levelezéséből. A mostani ügyre egyelőre nem reagált Twitterén.

Clinton külügyminiszterként saját privát emailcímet és - szervert használt ügyeinek intézéshez, a levelek között - mint az egy későbbi FBI-vizsgálatból kiderült - legalább száz bizalmas információt is tartalmazott. 

Ivanka Trump 2017 elején lett hivatásos elnöki tanácsadó, ám még hónapokon keresztül saját emailcímét használta hivatásos ügyeinek intézéséhez, amelyet még férjével, Jared Kusnerrel együtt jegyeztett be a ijkfamily.com domainen. A levelezést bonyolító szerver nem magánszerver volt, a Microsoft volt a szolgáltató.

Ebben az ügyben nem az FBI viszgálódott, hanem egy belső fehér házi eljárás folyt le, ennek eredményeiről számolnak be fehér házi források alapján amerikai lapok, köztük a Washington Post is. 

Az ügyről Ivanka Trump jogi tanácsadójának szóvivője számolt be. Peter Mirijanian kommunikációja szerint, Trump addig használta alkalmai jelleggel saját emailcímét, amíg meg nem ismertették a szigorú előírásokat, amely szerint nemcsak azért kell belsős emailfiókot használni, mert az biztonságosabb, hanem mert az elnöki stáb minden levelét, telefonbeszélgetését archiválni kell.  Mirijanian szavai szerint bizalmas információkat nem tartalmaztak Trump emailjei. 

Abbe Lowell, Ivanka Trump ügyvédje nézte át a privát levelezést, és archiválta utólag azokat. Mint beszámolt róla, körülbelül 100 száz levél tartalmazott hivatali ügyekről információkat, és legalább 1000-ben beszélt Trump találkozókat tisztviselőkkel, lobbistákkal. (Washington Post)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.