Olaszország lefoglalja az Aquariust

külföld
2018 november 20., 21:41
comments 279

A kataniai ügyészség elrendelte az Orvosok Határok Nélkül és az SOS Mediterranée hajója, a bevándorlókat és menekülteket szállító Aquarius lefoglalását, mert az a vád szerint szándékosan helyezett el veszélyes és fertőző hulladékokat az olasz partokon, veszélyeztetve ezzel az ott élők egészségét - írja az MTI. 

A hajó szeptember óta vesztegel Marseille-ben azok után, hogy se Gibraltár, se Panama nem adott neki hajózási engedélyt. A hajó három éve köröz a Földközi-tengeren, az olasz hatóságok szerint viszont nem csak embereket, de illegális hulladékot is szállít Afrikából Európába. 

 A pénzügyőrség szerint 24 ezer kilogram veszélyes hulladék érkezett az elmúlt két évben ilyen úton Olaszországba. A jelentésből kiderül, hogy a hulladék az esetek többségében olyan tönkrement vagy elhagyott ruhadarabokat jelent, amiket az Afrikából érkező emberek hagytak maguk mögött a partaszállást követően.

Az olasz belügy szerint mégsem arról van szó, hogy csak úgy otthagyták a ruhákat a menekültek, mert a hatóságok „telefonbeszélgetések lehallgatásával és elektronikus levelezések ellenőrzésével készek bizonyítani, hogy a két NGO rendszeresen, előre kitervelten távolította el a hajóról az illegális hulladékot" 

44 olyan esetet azonosítottak a hatóságok, amikor ilyen úton veszélyes hulladék érkezett Olaszországba, az ügyészség ezért a két NGO mellett 24 személy, köztük a hajó kapitánya ellen is eljárást indított, és 460 ezer eurós bírságot szabott ki.  

A belügy adatai szerint a hajón Olaszországba érkezett 20 ezer embernek akár negyede is beteg lehetett. 

Az ügyészi vizsgálatot Carmelo Zuccaro cataniai ügyész vezeti, aki 2015 óta vizsgálja az NGO-k mentési műveleteinek szabályosságát. Zuccaro ügyész vetette fel elsőként, hogy a földközi-tengeri NGO-k az embercsempészekkel összejátszva mentés helyett az illegális bevándorlást segítik.

Az Msf kedden Rómában tartott sajtótájékoztatóján az NGO "rágalmazási hadjáratnak" nevezte az olasz ügyészség újabb vizsgálatát hangsúlyozva, hogy ennek célja az Msf orvosi-mentési szolgálatának "bűncselekményként" való feltüntetése. Hangsúlyozta, hogy az Aquariust az olasz egészségügyi szervek mindig átvizsgálták, és az esetleges fertőzésveszély megelőzése az olasz hatóságok hatáskörébe tartozott. A szervezet hozzátette, hogy az Aquariusnak jelenleg libériai felségjelzése van, de ezzel nem tudnak mentési munkát végezni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt