Az EU elindíthatja Olaszország ellen a túlzottdeficit-eljárást

külföld
2018 november 21., 12:22
comments 28

"Elemzésünk szerint úgy kell vegyük, hogy az adósságszabályokat nem tartották be" - közölte az Európai Bizottság az olasz költségvetés tervezetéről szóló jelentésében. Az ANSA olasz hírügynökség jelentése szerint a Bizottság ezzel el is utasította a 2019-es olasz költségvetés tervezetét, egyben javaslatot tett a túlzottdeficit-eljárás megindítására.

"Arra jutottunk, hogy a túlzottdeficit-eljárás megindítása jogszerű" - írták.

"Súlyos aggodalomra ad okot az olasz helyzet. Az eurócsoport tagjainak azonos szabályok alapján kell játszaniuk, ezek azért vannak, hogy védjenek bennünket, hogy biztonságot, stabilitást és kölcsönös bizalmat teremtsenek" - emelte ki Valdis Dombrovskis,  az euróért és a szociális párbeszédért felelős alelnök.

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök kormánya a jövő évi költségvetésben 2,4 százalékos GDP-arányos hiánnyal számolt. Ez elvileg megfelelne az uniós irányelveknek, a Bizottság szerint viszont a benyújtott tervezet alapján megvalósíthatatlan.

A Bizottság előre jelezte aggályait, de a populista-fasiszta olasz kormánykoalíció nem volt hajlandó érdemben változtatni a terven, mondván a deficitből finanszíroznák választási ígéreteik megvalósítását és indítanák be a gazdasági növekedést. 

Az EB döntését még a tagállamok pénzügyminisztereinek is támogatniuk kell. Erre minden esély megvan, így akár már januárban formálisan is megindíthatják a túlzottdeficit-eljárást. Ennek keretében ajánlásokat küldhetnek Olaszországnak, amennyiben pedig ezeknek nem tesz eleget a kormány, akkor adott esetben pénzügyi szankciókat is elfogadhatnak. (Via ANSA, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.