Az EU elindíthatja Olaszország ellen a túlzottdeficit-eljárást

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

"Elemzésünk szerint úgy kell vegyük, hogy az adósságszabályokat nem tartották be" - közölte az Európai Bizottság az olasz költségvetés tervezetéről szóló jelentésében. Az ANSA olasz hírügynökség jelentése szerint a Bizottság ezzel el is utasította a 2019-es olasz költségvetés tervezetét, egyben javaslatot tett a túlzottdeficit-eljárás megindítására.

"Arra jutottunk, hogy a túlzottdeficit-eljárás megindítása jogszerű" - írták.

"Súlyos aggodalomra ad okot az olasz helyzet. Az eurócsoport tagjainak azonos szabályok alapján kell játszaniuk, ezek azért vannak, hogy védjenek bennünket, hogy biztonságot, stabilitást és kölcsönös bizalmat teremtsenek" - emelte ki Valdis Dombrovskis,  az euróért és a szociális párbeszédért felelős alelnök.

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök kormánya a jövő évi költségvetésben 2,4 százalékos GDP-arányos hiánnyal számolt. Ez elvileg megfelelne az uniós irányelveknek, a Bizottság szerint viszont a benyújtott tervezet alapján megvalósíthatatlan.

A Bizottság előre jelezte aggályait, de a populista-fasiszta olasz kormánykoalíció nem volt hajlandó érdemben változtatni a terven, mondván a deficitből finanszíroznák választási ígéreteik megvalósítását és indítanák be a gazdasági növekedést. 

Az EB döntését még a tagállamok pénzügyminisztereinek is támogatniuk kell. Erre minden esély megvan, így akár már januárban formálisan is megindíthatják a túlzottdeficit-eljárást. Ennek keretében ajánlásokat küldhetnek Olaszországnak, amennyiben pedig ezeknek nem tesz eleget a kormány, akkor adott esetben pénzügyi szankciókat is elfogadhatnak. (Via ANSA, MTI)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.