Az EU elindíthatja Olaszország ellen a túlzottdeficit-eljárást

"Elemzésünk szerint úgy kell vegyük, hogy az adósságszabályokat nem tartották be" - közölte az Európai Bizottság az olasz költségvetés tervezetéről szóló jelentésében. Az ANSA olasz hírügynökség jelentése szerint a Bizottság ezzel el is utasította a 2019-es olasz költségvetés tervezetét, egyben javaslatot tett a túlzottdeficit-eljárás megindítására.

"Arra jutottunk, hogy a túlzottdeficit-eljárás megindítása jogszerű" - írták.

"Súlyos aggodalomra ad okot az olasz helyzet. Az eurócsoport tagjainak azonos szabályok alapján kell játszaniuk, ezek azért vannak, hogy védjenek bennünket, hogy biztonságot, stabilitást és kölcsönös bizalmat teremtsenek" - emelte ki Valdis Dombrovskis,  az euróért és a szociális párbeszédért felelős alelnök.

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök kormánya a jövő évi költségvetésben 2,4 százalékos GDP-arányos hiánnyal számolt. Ez elvileg megfelelne az uniós irányelveknek, a Bizottság szerint viszont a benyújtott tervezet alapján megvalósíthatatlan.

A Bizottság előre jelezte aggályait, de a populista-fasiszta olasz kormánykoalíció nem volt hajlandó érdemben változtatni a terven, mondván a deficitből finanszíroznák választási ígéreteik megvalósítását és indítanák be a gazdasági növekedést. 

Az EB döntését még a tagállamok pénzügyminisztereinek is támogatniuk kell. Erre minden esély megvan, így akár már januárban formálisan is megindíthatják a túlzottdeficit-eljárást. Ennek keretében ajánlásokat küldhetnek Olaszországnak, amennyiben pedig ezeknek nem tesz eleget a kormány, akkor adott esetben pénzügyi szankciókat is elfogadhatnak. (Via ANSA, MTI)

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Hogy elérjük a kitűzött célt, kérjük támogasd rendszeresen a 444-et!

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.