Egyenesebb lett a pisai ferde torony

külföld
2018 november 21., 11:41
A pisai ferdetorony örök humorforrás a nemzetközi turizmus világában.
photo_camera A pisai ferde torony örök humorforrás a nemzetközi turizmus világában. Fotó: Andy Hay / Flickr CC BY 2.0

Egy húsz évvel ezelőtti mentőakciónak köszönhetően négy centivel egyenesebb lett a pisai ferde torony. Az 1173-ban épült 58,5 méter magas torony már az elkészülte után rögtön dőlni kezdett. Amikor a függőlegestől már 4,5 méterrel tért el, és az összeomlás fenyegette, 1990-ben lezárták. Húsz éve a talapzata alatt 44 centiméterrel elhelyezett több tonnányi súllyal kezdték kiegyenesíteni a tornyot, amely most már stabilabb, mint azt a torony megmentésén 1993-2001 között dolgozó bizottság vezetője, Michele Jamiolkowski megjósolta.

A tornyot, amely része a világörökségnek, 2001-ben nyitották meg újra a turisták előtt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.