Kémkedésért életfogytiglanra ítéltek egy brit kutatót az Egyesült Arab Emírségekben

külföld
2018 november 21., 11:25
comments 39

Életfogytiglan tartó bürtönbüntetést kapott Abu Dhabiban Matthew Hedges brit PhD-hallgató. A Durham Egyetem hallgatóját még májusban tartóztatták le, és hiába tagadott minden vádat, most egy alig öt perces tárgyalás után, ahol az ügyvédje sem volt ott, nagyon kemény büntetést kapott, ami ellen 30 napig fellebbezhet.

Hedges disszertációjához gyűjtött anyagot, aminek témája az arab tavasz utáni honvédelmi fejlesztések az Emirátusokban volt. Ehhez többek közt helyi forrásokkal készített interjúkat.

Az utóbbi években a szólásszabadságot nyirbáló, minden ellenzékinek tartott véleményre lecsapó arab országban azonban ezt nem nézték jó szemmel, és a repülőtéren letartóztatták a távozni készülő Hedgest, és azzal vádolták meg, hogy valójában brit kém.

Jeremy Hunt brit külügyminiszter az ítélet kihirdetése után arról beszélt, hogy nagyon csalódott, és nem ezt várta az Egyesült Királyság ilyen megbízható partnerétől. (Telegraph)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.