Kémkedésért életfogytiglanra ítéltek egy brit kutatót az Egyesült Arab Emírségekben

Életfogytiglan tartó bürtönbüntetést kapott Abu Dhabiban Matthew Hedges brit PhD-hallgató. A Durham Egyetem hallgatóját még májusban tartóztatták le, és hiába tagadott minden vádat, most egy alig öt perces tárgyalás után, ahol az ügyvédje sem volt ott, nagyon kemény büntetést kapott, ami ellen 30 napig fellebbezhet.

Hedges disszertációjához gyűjtött anyagot, aminek témája az arab tavasz utáni honvédelmi fejlesztések az Emirátusokban volt. Ehhez többek közt helyi forrásokkal készített interjúkat.

Az utóbbi években a szólásszabadságot nyirbáló, minden ellenzékinek tartott véleményre lecsapó arab országban azonban ezt nem nézték jó szemmel, és a repülőtéren letartóztatták a távozni készülő Hedgest, és azzal vádolták meg, hogy valójában brit kém.

Jeremy Hunt brit külügyminiszter az ítélet kihirdetése után arról beszélt, hogy nagyon csalódott, és nem ezt várta az Egyesült Királyság ilyen megbízható partnerétől. (Telegraph)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.