Kínozták és zaklatták börtönükben a szaúdi nőjogi aktivistákat

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Kínozták és szexuálisan is zaklatták Szaúd-Arábiában a bebörtönzött emberi jogi és nőjogi aktivistákat, jelentette az Amnesty International és a Human Rights Watch. A Dhahban börtönben fogva tartottakat a nemzetközi jogvédő szervezetek szerint korbácsolták és elektromos árammal is kínozták, némelyikük emiatt felegyenesedni se tudtak, nemhogy járni.

A szervezetek jelentése szerint legalább három aktivistanőt szexuálisan is zaklattak.

Szaúd-Arábiában idén több nőjogi aktivistát is őrizetbe vettek azután, hogy Mohamed bin Szalman koronaherceg learatta a babérokat azért, hogy engedélyezte a nőknek, hogy vezessenek. A tisztogatás során több befolyásos vallási vezetőt és értelmiségit is letartóztattak.

Lynn Maalouf, az AI közel-keleti regionális kutatási igazgatója szerint "pár héttel Dzsamál Hasogdzsi kegyetlen meggyilkolása után ezek a sokkoló jelentések a kínzásokról, szexuális zaklatásokról, ha igaznak bizonyulnak, a szaúdi hatóságok még felháborítóbb jogsértéseit leplezik le". Ugyanő azt is követelte, hogy a szaúdi hatóságok "azonnal és feltétel nélkül" engedjék szabadon az aktivistákat, akik békében végezték a munkájukat. (Via BBC)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 8,5 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.