Kínozták és zaklatták börtönükben a szaúdi nőjogi aktivistákat

Kínozták és szexuálisan is zaklatták Szaúd-Arábiában a bebörtönzött emberi jogi és nőjogi aktivistákat, jelentette az Amnesty International és a Human Rights Watch. A Dhahban börtönben fogva tartottakat a nemzetközi jogvédő szervezetek szerint korbácsolták és elektromos árammal is kínozták, némelyikük emiatt felegyenesedni se tudtak, nemhogy járni.

A szervezetek jelentése szerint legalább három aktivistanőt szexuálisan is zaklattak.

Szaúd-Arábiában idén több nőjogi aktivistát is őrizetbe vettek azután, hogy Mohamed bin Szalman koronaherceg learatta a babérokat azért, hogy engedélyezte a nőknek, hogy vezessenek. A tisztogatás során több befolyásos vallási vezetőt és értelmiségit is letartóztattak.

Lynn Maalouf, az AI közel-keleti regionális kutatási igazgatója szerint "pár héttel Dzsamál Hasogdzsi kegyetlen meggyilkolása után ezek a sokkoló jelentések a kínzásokról, szexuális zaklatásokról, ha igaznak bizonyulnak, a szaúdi hatóságok még felháborítóbb jogsértéseit leplezik le". Ugyanő azt is követelte, hogy a szaúdi hatóságok "azonnal és feltétel nélkül" engedjék szabadon az aktivistákat, akik békében végezték a munkájukat. (Via BBC)