Másodfokon felmentették a hajléktalankodás vádja alól a nőt, aki élettársa halála miatt került utcára

Jogerősen felmentette a Fővárosi Bíróság az "életvitelszerű közterületi tartózkodás szabályainak megsértésével" első budapesti hajléktalanként megvádolt 62 éves nőt. Ő néhány hónapja élettársa halála miatt került utcára.

Jogerősen felmentették a szabálysértés vádja alól a Budapesten elsőként előállított hajléktalant. A 62 éves nő élettársa halála miatt került utcára, de ezen változtatni akar, vagyis a jogszabályi definíció szerint sem él életvitelszerűen az utcán.

Az első fokon eljáró bíróság figyelmeztetésben részesítette a XI. kerületi Feneketlen tótól előállított nőt. Ez ugyan a legenyhébb szankció, mégis azt jelentette, hogy a bíróság szerint a nő szabálysértést követett el. Ezért "a bíróság rosszallását fejezi ki az elkövetett cselekmény miatt" és felhívta, "hogy a jövőben tartózkodjon szabálysértés elkövetésétől”. A nő képviseletét ellátó Utcajogász jogászai fellebbeztek az első fokú döntés ellen.

Sikerrel. A másodfokon eljáró törvényszék ugyan annak az indítványnak nem adott helyet, hogy a hivatkozott jogszabály alaptörvény-ellenes volta miatt forduljon az Alkotmánybírósághoz, azt viszont megállapította, hogy szabálysértés nem történt.

A másdofokú bíróság arra jutott, hogy az első fokon eljáró bíróság "nem megfelelően értelmezte" a hajléktalan nő azon nyilatkozatát, hogy nem akar utcán élni. Ez ugyanis a másodfokon eljáró bíróság szerint azt jelenti, hogy szándékában áll valamilyen lakó- vagy tartózkodási helyre visszatérni, ez a szándék pedig kizárja az életvitelszerű közterületi tartózkodást - annak ugyanis a jogszabály szerint feltétele ezen szándék hiánya.

A bíróság ítéletében hivatkozott arra a 2012-es alkotmánybírósági határozatra, amely szerint "az elkövetői akarattól függetlenül fennálló élethelyzetet büntetni nem lehet". Vagyis a bíróság értelmezésében az életvitelszerű közterületi tartózkodás nem tevékenység, mulasztás, hanem állapot. (Via Utcajogász)

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.