Másodfokon felmentették a hajléktalankodás vádja alól a nőt, aki élettársa halála miatt került utcára

Jogerősen felmentette a Fővárosi Bíróság az "életvitelszerű közterületi tartózkodás szabályainak megsértésével" első budapesti hajléktalanként megvádolt 62 éves nőt. Ő néhány hónapja élettársa halála miatt került utcára.

Jogerősen felmentették a szabálysértés vádja alól a Budapesten elsőként előállított hajléktalant. A 62 éves nő élettársa halála miatt került utcára, de ezen változtatni akar, vagyis a jogszabályi definíció szerint sem él életvitelszerűen az utcán.

Az első fokon eljáró bíróság figyelmeztetésben részesítette a XI. kerületi Feneketlen tótól előállított nőt. Ez ugyan a legenyhébb szankció, mégis azt jelentette, hogy a bíróság szerint a nő szabálysértést követett el. Ezért "a bíróság rosszallását fejezi ki az elkövetett cselekmény miatt" és felhívta, "hogy a jövőben tartózkodjon szabálysértés elkövetésétől”. A nő képviseletét ellátó Utcajogász jogászai fellebbeztek az első fokú döntés ellen.

Sikerrel. A másodfokon eljáró törvényszék ugyan annak az indítványnak nem adott helyet, hogy a hivatkozott jogszabály alaptörvény-ellenes volta miatt forduljon az Alkotmánybírósághoz, azt viszont megállapította, hogy szabálysértés nem történt.

A másdofokú bíróság arra jutott, hogy az első fokon eljáró bíróság "nem megfelelően értelmezte" a hajléktalan nő azon nyilatkozatát, hogy nem akar utcán élni. Ez ugyanis a másodfokon eljáró bíróság szerint azt jelenti, hogy szándékában áll valamilyen lakó- vagy tartózkodási helyre visszatérni, ez a szándék pedig kizárja az életvitelszerű közterületi tartózkodást - annak ugyanis a jogszabály szerint feltétele ezen szándék hiánya.

A bíróság ítéletében hivatkozott arra a 2012-es alkotmánybírósági határozatra, amely szerint "az elkövetői akarattól függetlenül fennálló élethelyzetet büntetni nem lehet". Vagyis a bíróság értelmezésében az életvitelszerű közterületi tartózkodás nem tevékenység, mulasztás, hanem állapot. (Via Utcajogász)

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Hogy elérjük a kitűzött célt, kérjük támogasd rendszeresen a 444-et!

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.