A brit parlament vizsgálata szerint lett volna esély a manchesteri merénylet megelőzésére

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel
Salman Abedi a merénylet előtti napon ManchesterbenFotó: -/AFP

A brit parlament Hírszerzési és nemzetbiztonsági bizottságának jelentése szerint a brit titkosszolgálatoknak lett volna lehetőségök a 2017-es manchesteri merénylet megelőzésére. A bizottság körülményes megfogalmazása szerint azt lehetetlen bizonyítani, hogy a merénylet megakadályozható lett volna, az viszont biztos, hogy ha nem követik el ezeket a hibákat, adódott volna alkalom a támadás megelőzésére.

Tavaly május 22-én Salman Abedi házilag legyártott pokolgépével követett el robbantást Ariana Grande koncertje után a Manchester Arena előterében. Az öngyilkos merénylő 22 ember ölt meg, száznál is többet pedig megsebesített.

A bizottság megállapításai szerint a titkosszolgálatok több hibát is elkövettek:

  • nem léptek akcióba akkor, amikor Abedi börtönében keresett fel egy ismert iszlamista szélsőségest, aki Szíriába toborzott harcosokat;
  • nem helyezték megfigyelés alá és nem korlátozták az utazásait, így Abedi észrevétlenül térhetett haza Nagy-Britanniába;
  • bár Abedi a titkosszolgálat látókörébe került, és még ki is jelölték, hogy vizsgálni kéne, erre a bürokrácia lassúsága miatt nem került sor a támadás előtt;
  • Abedi nem merült fel jelöltként a deradikalizációs Prevent programban.

A bizottság emellett jelezte, hogy van még egy ügy, ami súlyos aggályokat okozott, de azt szigorúan titkos jellege miatt csak a miniszterelnökkel osztanák meg jelentésük titkosított változatában. (Via Guardian)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.