A brit parlament vizsgálata szerint lett volna esély a manchesteri merénylet megelőzésére

külföld
2018 november 22., 11:38
comments 26
Salman Abedi a merénylet előtti napon Manchesterben
photo_camera Salman Abedi a merénylet előtti napon Manchesterben Fotó: -/AFP

A brit parlament Hírszerzési és nemzetbiztonsági bizottságának jelentése szerint a brit titkosszolgálatoknak lett volna lehetőségök a 2017-es manchesteri merénylet megelőzésére. A bizottság körülményes megfogalmazása szerint azt lehetetlen bizonyítani, hogy a merénylet megakadályozható lett volna, az viszont biztos, hogy ha nem követik el ezeket a hibákat, adódott volna alkalom a támadás megelőzésére.

Tavaly május 22-én Salman Abedi házilag legyártott pokolgépével követett el robbantást Ariana Grande koncertje után a Manchester Arena előterében. Az öngyilkos merénylő 22 ember ölt meg, száznál is többet pedig megsebesített.

A bizottság megállapításai szerint a titkosszolgálatok több hibát is elkövettek:

  • nem léptek akcióba akkor, amikor Abedi börtönében keresett fel egy ismert iszlamista szélsőségest, aki Szíriába toborzott harcosokat;
  • nem helyezték megfigyelés alá és nem korlátozták az utazásait, így Abedi észrevétlenül térhetett haza Nagy-Britanniába;
  • bár Abedi a titkosszolgálat látókörébe került, és még ki is jelölték, hogy vizsgálni kéne, erre a bürokrácia lassúsága miatt nem került sor a támadás előtt;
  • Abedi nem merült fel jelöltként a deradikalizációs Prevent programban.

A bizottság emellett jelezte, hogy van még egy ügy, ami súlyos aggályokat okozott, de azt szigorúan titkos jellege miatt csak a miniszterelnökkel osztanák meg jelentésük titkosított változatában. (Via Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.